Norveška Iara blizu preuzimanja brazilske jedinice za đubrivo Petrobras

Norveška Iara blizu preuzimanja brazilske jedinice za đubrivo Petrobras

Iara International ASA je blizu kupovine jedinice za đubrivo koju je na prodaju stavila na prodaju naftna kompanija Petroleo Brasileiro SA, poznata kao Petrobras, koja je pod kontrolom države, dva izvora koji znaju stvar je rekla u petak.

Petrobras je odabrao ponudu Iare i ugovor sada treba da odobri upravni odbor kompanije, dodao je jedan od izvora. Saopštenje se očekuje u narednim nedeljama.

Iara je odbio da komentariše „tržišne glasine“. Petrobras je odbio da komentariše izbor predloga Iara, pozivajući se na svoju poslednju prijavu poslatu krajem avgusta u kojoj kaže da bi kompanije mogle da iznesu obavezujuće predloge.

Iara već poseduje pet fabrika u Brazilu i 24 postrojenja za mešanje. Takođe poseduje rudarske i lučke operacije.

Petrobrasova jedinica za đubrivo, poznata kao UFN-III, nalazi se u državi Mato Groso do Sul, jednom od najvećih proizvođača žitarica u Brazilu.

Izvori nisu precizirali vrednost posla, ali su rekli da će biti niža od 100 miliona dolara, pošto jedinica još nije u funkciji.

Petrobras već neko vreme pokušava da proda jedinicu. U februaru je pristala da ga proda ruskoj grupi Acron, ali je posao propao. U maju je naftna kompanija ponovo pokrenula proces savetovanjem jedinice za investiciono bankarstvo Banco Bradesco SA.

Ostale kompanije zainteresovane za posao su brazilska grupa Unigel i čeličan CSN. Konačna objava ugovora je odložena zbog nedavnih promena u Petrobrasovom odboru.

Brazil veoma zavisi od uvoza đubriva. Izgradnja pogona za đubrivo u gradu Tres Lagoas počela je 2011. i zaustavljena je 2014. sa 81% završeno nakon što je Petrobras poništio ugovor navodeći da kompanije nisu poštovale.

Kada bude u funkciji, očekuje se da će jedinica proizvoditi 2.200 tona amonijaka i 3.600 tona uree dnevno, oko 20% potrošnje uree u zemlji. Očekuje se da će jedinica biti završena za dve do tri godine.

Očekuje se da će Petrobras kupcu ponuditi opciju kupovine jedinice uz ugovor o snabdevanju prirodnim gasom. Kompanija pod državnom kontrolom imala je veći posao sa đubrivima, ali je počela da prodaje đubriva 2018. Interesovanje za poslove sa đubrivima je poraslo nakon što je rat u Ukrajini prekinuo snabdevanje i podigao cene đubriva.