EDF bi mogao da izgubi 5 milijardi evra od francuskog poreza na dobit

EDF bi mogao da izgubi 5 milijardi evra od francuskog poreza na dobit

PARIZ – Planirani francuski porez na dobit energetskih kompanija tokom trenutne energetske krize u Evropi verovatno bi sledeće godine koštao dugovima opterećenog nuklearnog giganta EDF (EDF.PA) oko 5 milijardi evra, navodi list Les Echos je izvestio u četvrtak.

Namet, koji je deo fiskalnog zakona za 2023. o kojem parlament trenutno razmatra, učinio bi EDF daleko najvećim doprinosiocem šeme, rekao je Les Echos.

EDF, operater francuskih nuklearnih elektrana i mnogih lokacija obnovljivih izvora energije, odbio je da komentariše.

Francuska vlada namerava da uvede nametu od 100 evra po megavat satu (MVh) za proizvodnju nuklearne i obnovljive energije.

Ovaj potez, čiji je cilj ograničavanje profita od visokih cena električne energije za finansiranje pomoći za domaćinstva i preduzeća koja se bore sa inflacijom, dolazi kao deo šire politike Evropske unije dogovorene ove godine, piše Rojters.

Ali dok je konsenzus o ograničenju cena u EU postavljen na 180 evra/MVh, Pariz planira da skoro prepolovi granicu koja određuje koje su tržišne cene neopravdane.

Ovaj potez će dodatno opteretiti finansije EDF-a, koji je, nakon raznih upozorenja o profitu ove godine, povezanih sa problemima u nuklearnim reaktorima, u procesu potpune nacionalizacije.

Francuski tržišni organ AMF u sredu je odobrio ponudu države za preuzimanje EDF-a, oko dve nedelje kasnije nego što se prvobitno očekivalo u dogovoru koji će vladu koštati oko 10 milijardi evra (10,4 milijarde dolara).

EDF je 3. novembra poslednji put snizio svoj cilj nuklearne proizvodnje za 2022. okrivljujući uticaj štrajkova radnika na raspored održavanja reaktora i produžene prekide održavanja četiri reaktora pogođena korozijom.