Egipat: EBRD će pomoći u finansiranju prelaska na energiju vetra

Egipat: EBRD će pomoći u finansiranju prelaska na energiju vetra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomoći će u finansiranju razgradnje 5 GV neefikasnih gasnih elektrana u Egiptu od 2023. godine, uz obećanje do milijardu dolara za obnovljive izvore energije, rekao je njen regionalni direktor nedelja, prenosi Rojters.

EBRD bi prikupila do 300 miliona dolara državnog finansiranja za projekte uključujući rad na stabilizaciji egipatske mreže, dodavanje skladišta baterija, razvoj lokalnog lanca snabdevanja za obnovljive izvore energije i prekvalifikaciju radnika, rekla je Heike Harmgart, generalni direktor EBRD-a za južni i istočni Mediteran.

Odvojena milijarda dolara obećana za obnovljive izvore energije bila bi otprilike jedna desetina privatnog finansiranja potrebnog za 10 GV projekata uglavnom na vetar koje je planirala vlada do 2028. godine, dodala je ona.

Egipat je proizvođač prirodnog gasa koji pokušava da smanji domaću potrošnju kako bi mogao više da izvozi u Evropu u vreme visokih cena i potražnje koje su rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

Ima višak energije nakon instaliranja tri ogromne gasne elektrane koje je izgradio Simens od 2015. godine.

Vlada se nada da bi izvoz gasa mogao pomoći u obuzdavanju pritiska na egipatsku valutu nakon što je rat u Ukrajini izazvao najnoviji pad priliva dolara od portfolio investicija i turizma.

Uloga gasa će biti predmet spora na klimatskom samitu COP27 u Egiptu u novembru.

Aktivisti za klimu kažu da bi trebalo brzo preći sa gasa. Kao domaćin COP27, Egipat daje glas nekim afričkim državama koje žele da nastave da koriste gas kao tranziciono gorivo za razvoj svojih ekonomija.

Oko 3 GV od planiranih 10 GV nove obnovljive energije biće dostupno za pilot fazu u proizvodnji zelenog vodonika u egipatskoj luci Ain Sokhna na Crvenom moru, rekao je Harmgart.

Neki bi išli na nadoknadu kapaciteta izgubljenih gašenjem termoelektrana.

Egipat je najavio niz memoranduma o razumevanju za projekte zelenog vodonika i amonijaka u Ain Sokhni.