Italija bi mogla postati glavni proizvođač čipova

Italija bi mogla postati glavni proizvođač čipova

Američki proizvođač čipova Intel blizu je sklapanja sporazuma sa Italijom o izgradnji napredne fabrike u zemlji za proizvodnju poluprovodnika, izvestio je Rojters u četvrtak. Investicija je deo većeg plana za povećanje proizvodnje čipova u EU kako bi se smanjilo oslanjanje na Aziju.

Posao za fabriku za pakovanje i sklapanje poluprovodnika u početku će biti vredan 5 milijardi dolara, kaže Rojters, pozivajući se na svoje izvore. Izgleda da će sporazum biti postignut do kraja avgusta, dodala je agencija.

Investicija u Italiju deo je šireg plana Intela, najvećeg svetskog proizvođača poluprovodničkih čipova po prihodu, da uloži 88 milijardi dolara u izgradnju kapaciteta širom Evrope, u pokušaju da smanji oslanjanje na uvoz čipova iz Azije, posebno u svetlu trenutnih tenzija između Kine i Tajvana.

Najveća svetska livnica poluprovodnika je Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), koja proizvodi preko 90% najnaprednijih poluprovodnika koji se koriste u globalnoj industriji.

Globalna kriza u snabdevanju čipovima izazvana pandemijom koronavirusa obuzdala je proizvodnju evropske strateške automobilske industrije. Poluprovodnici se takođe koriste u računarima, kućnim aparatima i brojnim drugim predmetima.

Rojters je ranije izvestio da je Rim spreman da finansira čak 40 odsto Intelovih ukupnih investicija u Italiji, za koje se očekuje da će vremenom porasti sa početnih 5 milijardi dolara.

EU želi da razvije inovativna postrojenja za proizvodnju poluprovodnika na svojoj teritoriji. Evropska komisija je stavila na raspolaganje ukupno više od 43 milijarde evra politika vođenih investicija u okviru svog Zakona o čipovima do 2030. godine.