Britanci se suočavaju sa rekordnim cenama na pumpi

Britanci se suočavaju sa rekordnim cenama na pumpi

Troškovi energije rastu širom zemlje.

Prosečna cena benzina u Velikoj Britaniji po prvi put je premašila 1,70 funti po litru, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila automobilska organizacija RAC.

Izveštava se da je cena bezolovnog benzina, britanski termin za benzin, u ponedeljak dostigla 1,69 funti (2,12 dolara) po litru, u odnosu na 1,68 funti zabeleženih u četvrtak prošle nedelje. U međuvremenu, prosečna cena dizela je pala u ponedeljak na 1,8137 funti po litru, sa 1,8148 funti dan ranije.

Prema rečima portparola RAC-a za gorivo Sajmona Vilijamsa, cena benzina je porasla na „još jedan nesrećni orijentir“.

„Iako su veleprodajne cene možda za sada dostigle vrhunac prošle nedelje, one su i dalje zabrinjavajuće visoke, što znači da nema predaha od rekordno visokih cena pumpi koje tako nemilosrdno doprinose krizi troškova života“, rekao je on.

Do skoka cena goriva u Velikoj Britaniji došlo je usled rastuće inflacije koja je počela tokom pandemije koronavirusa i povezanih poremećaja u lancu snabdevanja. Ovo je bio jedan deo široke krize troškova života koja je značajno pogoršana širokim spektrom sankcija u vezi sa Ukrajinom uvedenim Rusiji, koje su dovele do vrtoglavog porasta cena vitalnih roba i dobara.

Cene benzina su porasle uprkos tome što je vlada u martu smanjila carinu na gorivo za 5 penija po litru.

Vilijams je pozvao vlasti Velike Britanije da preduzmu dalje intervencije kako bi skinuli pritisak sa vozača, domaćinstava i preduzeća.

Porast cena goriva nije pogodio samo Veliku Britaniju. Troškovi benzina porasli su na rekordne nivoe u SAD, dok je na evropskim veleprodajnim tržištima premija goriva na sirovu naftu znatno iznad sezonske norme.