Blumberg: Britanci se bore da plate račune za energiju

Blumberg: Britanci se bore da plate račune za energiju

Britanska domaćinstva već duguju rekordnih 1,3 milijarde funti (1,4 milijarde evra) svojim dobavljačima energije uoči zime, izvestio je Blumberg u sredu, pozivajući se na servis za poređenje cena Usvitch.

Podaci su pokazali da su od jula dugovi za energiju bili više nego duplo veći od septembarskog. Oko 6,5 miliona domaćinstava duguje u proseku 206 funti (245 evra) provajderima, prema ovoj službi.

U izveštaju se objašnjava da svake godine od 2018. godine, kada je uvedeno ograničenje cena u Velikoj Britaniji, dugovi domaćinstava postepeno opadaju tokom leta. Međutim, ovogodišnji dug je skočio za 10% između aprila i jula kao rezultat rastućih cena gasa i struje.

„Dug za energiju je dostigao najviši nivo svih vremena u najgorem mogućem vremenu, pretvarajući ovo zimsko poskupljenje energije u duboko nesigurnu situaciju za mnoga domaćinstva“, rekla je za Blumberg Justina Miltienite, šefica politike u Usvitch.com. „Kriza troškova života već dramatično smanjuje budžete, čak i tokom letnjih meseci, dok se porodice bore sa rastućim računima u svim oblastima“, dodala je ona. Ranije ove godine, dobavljači energije su upozorili na ogroman broj kupaca koji kasne sa svojim računima. Situacija se od tada pogoršala pošto su se veleprodajne cene gasa više nego udvostručile u zemlji, što je stvorilo scenu za milione drugih da se bore da plate račune ove zime.