Apple najavljuje povećanje potrošnje u Vijetnamu dok izvršni direktor dolazi u Hanoj

Apple najavljuje povećanje potrošnje u Vijetnamu dok izvršni direktor dolazi u Hanoj

Tehnološki gigant Epl rekao je u ponedeljak da će povećati potrošnju na dobavljače u Vijetnamu, ključnom proizvodnom čvorištu, pošto je izvršni direktor Tim Kuk stigao zemlji u dvodnevnu posetu.

Proizvođač iPhone-a objavio je tu vest u saopštenju na svojoj veb stranici, ali nije naveo detalje o tome koliko će potrošiti ili gde će novac otići.

Očekuje se da će se Kuk tokom posete sastati sa programerima, kreatorima sadržaja i studentima, navodi VnEkpress.

Poseta dolazi u trenutku kada administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nastoji da poveća ulogu Vijetnama u globalnom lancu snabdevanja tehnologijom kako bi smanjila američku zavisnost od Kine.

Slike na sajtu VnEkpress vesti prikazuju Kuka kako šeta pored jezera Hoan Kiem u centru Hanoja.

„Zdravo Vijetnam. Tako sam uzbuđen što sam danas ovde. Jedva čekam da vidim sve programere i kreatore u zajednici“, rekao je šef Epla u video snimku objavljenom na sajtu vesti.

U saopštenju Apple-a se navodi da je kompanija potrošila skoro 400 biliona donga (16 milijardi dolara) od 2019. kroz svoj lokalni lanac snabdevanja i da je više nego udvostručila godišnju potrošnju za Vijetnam tokom istog perioda.

„Od saradnje sa lokalnim dobavljačima, do podrške projektima čiste vode i obrazovnim mogućnostima, posvećeni smo nastavku jačanja veza u Vijetnamu“, rekao je Kuk u saopštenju.

Prošle nedelje više od 60 ekoloških organizacija i organizacija za ljudska prava pozvalo je kompaniju sa sedištem u SAD da se suprotstavi pritvaranju klimatskih aktivista u Vijetnamu.