Američki železnički sindikati upozoravaju na kašnjenje tereta kako se ističe rok za sklapanje ugovora

Američki železnički sindikati upozoravaju na kašnjenje tereta kako se ističe rok za sklapanje ugovora

Dva sindikata koja su u nedelju pregovarala o ugovorima za skoro 60.000 radnika u glavnim američkim teretnim železnicama saopštila su da ti poslodavci zaustavljaju isporuke nekog tereta da bi stekli uticaj pre ovonedeljnog roka za obezbeđivanje ugovora o radu.

Sindikati i železnice, uključujući Union Pacific (UNP.N), Berkshire Hathavai’s, BNSF, CSKS  i Norfolk Southern, imaju rok do minut posle ponoći u petak da postignu okvirne dogovore . Ako to ne učinite, otvaraju se vrata za sindikalne štrajkove, blokade poslodavaca i intervenciju Kongresa.

Železnice su krajem prošle nedelje saopštile da će početi da zaustavljaju isporuke opasnih i toksičnih materijala od ponedeljka kako bi osigurale bezbednost u slučaju štrajka.

„Oni zatvaraju svoje kupce… i dodatno oštećuju lanac snabdevanja u pokušaju da izazovu akciju Kongresa“, rekao je Džeremi Ferguson, predsednik odeljenja za transport Međunarodnog udruženja radnika za lim, vazduh, železnicu i transport i Denis Pirs, predsednik Bratstva lokomotivskih inženjera i vozara, rekao je u zajedničkom saopštenju u nedelju.

Preokret dolazi u osetljivom trenutku za sindikate, železnice, otpremnike, potrošače i predsednika Džoa Bajdena – koji je imenovao odbor za hitne slučajeve kako bi pomogao da se izađe iz ćorsokaka.

Široko rasprostranjeni prekidi na železnici mogli bi da uguše zalihe hrane i goriva, izazovu haos u transportu, podstaknu inflaciju i izazovu 2 milijarde dolara dnevno izgubljene ekonomske proizvodnje.

Od nedelje, 8 od 12 sindikata postiglo je okvirne dogovore, saopštila je Nacionalna konferencija rada u železnici. Te grupe ne uključuju SMART-TD i BLET, koji predstavljaju oko polovinu od 115.000 radnika pogođenih pregovorima.

„Železnice ne veruju da je prekid nacionalne usluge neizbežan, ali je došlo vreme kada će na određene klijente početi da utiču ako se dogovori ne postignu“, saopštilo je Udruženje američkih železnica o odluci industrije da pauzira opasne pošiljke.