Američke rafinerije smanjuju proizvodnju u prvom kvartalu

Američke rafinerije smanjuju proizvodnju u prvom kvartalu

Američke rafinerije nafte povlače rad u ovom kvartalu nakon nevjerovatnih stopa iskorišćenosti prošle godine, i imaju za cilj da rade na između 85% i 89% kapaciteta, prema izgledima kompanije i procjenama analitičara, preneo je Rojters.

Niže stope će smanjiti zalihe benzina, dizela i goriva za avione, pomažući da se profitne marže održe na visokom nivou tokom jednog od najslabijih perioda tražnje u godini. Reznice odražavaju napor da se nadoknadi održavanje. Planirani remont u ovom kvartalu biće najveći u poslednjih pet godina, kažu analitičari.

Najveća američka rafinerija po kapacitetu, Marathon Petroleum Corp, saopštila je da planira da radi sa 88% u prva tri meseca, što je pad sa 94% u prošlom kvartalu. Druga po veličini Valero Energi Corp (cilja između 85% i 88%, što je pad sa 97% u prošlom kvartalu.

„Očekivali smo prilično veliku prolećnu sezonu preokreta u 2023. nakon što su rafinerije naporno radile 2022.“, rekao je Metju Bler, analitičar za preradu u istraživačkoj firmi Tudor, Pickering, Holt & Co.

Radovi na održavanju biće najteži u rafinerijama duž obale američkog zaliva, kažu analitičari, uz velike remonte u narednim nedeljama u fabrikama kojima upravljaju Marathon, Valero, Ekkon Mobil Corp i Phillips 66.

„Mi smo u prvom kvartalu usredsređeni na našu potrošnju“, rekao je u utorak izvršni direktor kompanije Phillips 66 Mark Lašier. Planira da radi na sredini od 80% kapaciteta, u odnosu na 91% u prošlom kvartalu.

Predviđa se da će profit od prerade barela nafte u goriva u ovom kvartalu u proseku iznositi 21 dolar po barelu, isključujući kredite za obnovljive izvore goriva, u najvećem prerađivačkom regionu, predviđaju analitičari, u odnosu na oko 27 dolara po barelu u prošlom kvartalu.

Rafinerije su smanjile održavanje u 2020. i 2021. kako bi smanjile rizik da izvođači unesu virus COVID-19, rekao je Džon Auers, generalni direktor Analitike za rafinisano gorivo.

Zatim, 2022. godine, „imali su zaista visoke marže pa su pogurali proizvodnju koliko su mogli“, rekao je Auers.

Pored preokreta u rafinerijama, gašenje zajedničkog preduzeća BP Plc (BP.L) Toledo, Ohajo, i Suncor’s Commerce Citi, Colorado, rafinerije ograničavaju snabdevanje, rekao je Endrju Lipou, predsednik Lipov Oil Associates.

„Mislim da gledate u april pre nego što se proizvodnja vrati“ na prethodne nivoe, rekao je Lipov.

Nacionalni kapaciteti za preradu će se povećati krajem prvog tromesečja kada nova jedinica za destilaciju sirove nafte bude pokrenuta u Ekkonovoj masivnoj rafineriji Bomont u Teksasu. Ali to će biti nadoknađeno krajem godine kada Liondell Basell (LIB.N) zatvori svoju rafineriju u Hjustonu.

Auers procenjuje da će kapacitet prerade u SAD ostati na sadašnjem nivou do kraja decenije, a da će pasti u 2030-im. Ukupni kapacitet je pao na 17,9 miliona bpd prošle godine, sa skoro 19 miliona bpd u 2019.