SAD: aviokompanija „Amerikan“ i aviokompanija „JetBlue“ moraju da raskinu alijansu

SAD: aviokompanija „Amerikan“ i aviokompanija „JetBlue“ moraju da raskinu alijansu

American Airlines Group mora da raskine savez sa JetBlue Airways Corp, presudio je u petak savezni sudija, složivši se sa Ministarstvom pravde SAD da aranžman znači veće cene za potrošača i nalaženje kompanijama da se raziđu u roku od 30 dana.

Odluka je predstavljala pobedu administracije predsednika Džoa Bajdena, koja je zauzela tvrd stav po pitanju konsolidacije i povezivanja u vazduhoplovnoj industriji. Ministarstvo pravde, šest država, uključujući Masačusets, kao i Distrikt Kolumbija, tužili su 2021. za poništavanje sporazuma najavljenog 2020. godine, nazivajući „Severoistočnu alijansu“ „de fakto spajanjem“ američkih i operacija JetBlue Bostona i Njujorka koje uklanja podsticaji da se takmiče.

U svojoj presudi, američki okružni sudija Leo Sorokin rekao je da to partnerstvo „značajno umanjuje konkurenciju na domaćem tržištu avio-saobraćaja“.

„Ova dva moćna prevoznika deluju kao jedan entitet na severoistoku, raspoređujući tržišta između sebe i zamenjujući punu konkurenciju širokom saradnjom“, napisao je sudija.

American je najveća američka aviokompanija po veličini flote, a niskotarifni prevoznik JetBlue je šesti po veličini. Avio-kompanije koriste savez za koordinaciju letova i prikupljanje prihoda.

Akcije JetBluea pale su za 1,8% za dan, dok su američke akcije pale za 1,5%.

Obe avio-kompanije su nakon presude saopštile da procenjuju svoje naredne korake.

JetBlue je saopštio da je razočaran odlukom i da je „Severoistočna alijansa bila ogromna pobeda za kupce“ proširivši niske cene avio-kompanije „na više ruta nego što bi inače bilo moguće“.

Amerikanac je rekao: „Pravna analiza suda je očigledno netačna i bez presedana za zajedničko ulaganje. Dodaje se da je alijansa „bila velika pobeda za kupce i sve samo ne antikonkurentna“.

Američki državni tužilac Merik Garland opisao je odluku sudije kao „pobedu Amerikanaca koji se oslanjaju na konkurenciju među avio-kompanijama da putuju po pristupačnoj ceni“. Garland je rekao da će Ministarstvo pravde nastaviti da štiti konkurenciju i sprovodi američke antimonopolske zakone u svim industrijama, uključujući avio-industriju.

JetBlue-American partnerstvo odobrilo je Ministarstvo saobraćaja SAD malo pre kraja administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Ministarstvo pravde u tužbi je navelo da će alijansa staviti skoro 700 miliona dolara dodatnih godišnjih troškova na potrošače i dati aviokompanijama više od 80% tržišnog udela u letovima od Bostona do Vašingtona i šest drugih aerodroma, uključujući JFK, LaGuardiju i Nevark.

Advokati JetBlue-a i American-a rekli su da alijansa nije podigla cene avionskih karata ili rezultirala manjim brojem letova, proširila letove i učinila dve avio-kompanije konkurentnijim sa Delta Air Lines-om (DAL.N) i United Airlines-om (UAL.O) na severoistoku SAD rute.

Sorokin je rekao da „efekti alijanse podsećaju na one spajanja stranačkih operacija na severoistoku“ i da se „American i JetBlue više ne takmiče jedni s drugima u okviru“ partnerstva. Sudija je dao avio-kompanijama 30 dana da prekinu savez.

Državni tužilac Masačusetsa Andrea Džoj Kembel nazvala je presudu od suštinske važnosti za fer konkurenciju i „značajnu pobedu koja obezbeđuje ravnopravnije uslove za potrošače Masačusetsa i sve one koji putuju u (Boston) Logan i iz njega“.

Odvojeno, Ministarstvo pravde, kojem su se pridružile četiri države, podnelo je tužbu u martu sa ciljem da spreči JetBlue da kupi diskontnog rivala Spirit Airlines (SAVE.N), rekavši da će planirano spajanje od 3,8 milijardi dolara „dovesti do viših cena karata i manjeg broja mesta, što će naneti štetu milionima potrošača na stotinama ruta“. Suđenje je zakazano za oktobar.

Analitičarka TD Coven Helane Becker rekla je da veruje da američka presuda JetBluea „ima negativne implikacije na spajanje JetBlue/Spirit“.

Spajanja avio-kompanija poslednjih godina dovela su do visoko konsolidovane industrije u kojoj American, Delta, United i Southwest Airlines kontrolišu 80% domaćih putovanja, saopštilo je odeljenje.