Prinosi na dugoročne državne obveznice Nemačke u porastu

Prinosi na dugoročne državne obveznice Nemačke u porastu

LONDON – Dugoročni prinosi nemačkih državnih obveznica porasli su u utorak, posle nestabilne sesije, a investitori nisu sigurni u sledeće poteze Evropske centralne banke, izveštava Rojters.

Očekivanja za masovno povećanje kamatnih stopa od strane ECB-a su se ublažila nakon medijskih izveštaja da kreatori politike razmišljaju o manjem povećanju.

Do 1030 GMT, nemački prinosi su pali između 6 i 20 baznih poena. Kasnije na sednici, troškovi zaduživanja u SAD skočili su na najviši nivo od 21. juna, pružajući pritisak na povećanje prinosa u evrozoni. Američki 10-godišnji prinos porastao je za 13 baznih poena na 3,32%.

Američka uslužna industrija ponovo je ojačala u avgustu, dok su uska grla u snabdevanju i pritisci na cene popustili, učvršćujući stav da privreda nije u recesiji i očekivanja većeg monetarnog zaoštravanja.

Do 1521 GMT, prinos na nemačke 10-godišnje državne obveznice porastao je za 2 bazna poena na 1,59%.

Troškovi zaduživanja sa kratkim rokom, osetljiviji na povećanje kamatnih stopa ECB, nastavljaju da padaju širom evrozone, sa dvogodišnjim prinosom Nemačke za 7 baznih poena na 1,095%.

Jan fon Gerih, analitičar u Nordei, rekao je da iza pada prinosa stoje medijski izveštaji, uključujući i onaj koji ukazuje na kreatore politike ECB-a koji raspravljaju o pomeranju od 60 baznih poena umesto 75 baznih poena, iako ga oni nisu ubedili.

„Tržište je jasno odlučilo da će to biti 75 baznih poena, ali je otvorenije na osnovu ovih izveštaja“, rekao je on.

„Ne mislim da je ECB to podmetnula da bi smirila tržište. I dalje mislim da jastrebovi kontrolišu i da će isporučiti 75 baznih poena“, dodao je on, napominjući da su kreatori politike ECB imali mnogo pre nego što je završen period zamračenja. šansi da se povuku rastuća očekivanja za veliko povećanje.

Tržišta novca cene nešto više od 90% šanse za povećanje stope od 75 baznih poena, sa skoro 90% ranije u utorak.

Tržišta takođe predviđaju dalje povećanje u vrednosti od najmanje 50 baznih poena na oktobarskom sastanku ECB, pošto se pozicija investitora za kamatnu stopu povećava pre nego što se ekonomski izgledi dodatno pogoršaju usled energetskog šoka.

Prinosi na obveznice su poslednjih nedelja bili veoma promenljivi. Oni su skočili u ponedeljak, vođeni porastom italijanskog prinosa od 10 do 4%, nakon što je odluka Rusije da zadrži svoj glavni gasovod do Nemačke zatvorenim pogoršala inflaciju i strahove od povećanja kamatnih stopa ECB.

U trgovanju u utorak, italijanski 10-godišnji prinos je pao za 1 baznu vrednost na 3,93%.

U napornom danu za prodaju državnih obveznica, Francuska je započela prodaju 20-godišnjih sindiciranih obveznica i zabilježila je tražnju od 23 milijarde evra, navodi se u dopisu glavnog menadžera koji je vidio Rojters.

Italijansko Ministarstvo finansija je u utorak uočilo solidnu potražnju za prodajom nove zelene obveznice, koja je na tržište izašla u turbulentno vreme dok se tržišta spremaju za veliko povećanje kamatnih stopa od strane ECB.