Predsednik Centralnoafričke Republike: Kripto je ključ za finansijsku uključenost

Predsednik Centralnoafričke Republike: Kripto je ključ za finansijsku uključenost

LONDON – Kriptovalute su rešenje za borbu protiv finansijske isključenosti u Centralnoafričkoj Republici, izjavio je u nedelju njen predsednik Faustin-Archange Touadera, navodeći troškove otvaranja bankovnih računa.

„Alternativa gotovini je kriptovaluta“, rekao je Touadera na otvaranju kripto inicijative Sango čiji je domaćin bila ta zemlja, nakon što je u aprilu postala prva afrička država koja je učinila bitkoin legalnim sredstvom plaćanja. „Za nas formalna ekonomija više nije opcija.

Pokret da se usvoje kriptovalute u zemlji u kojoj je upotreba interneta niska, a električna energija nepouzdana, podigao je obrve među stručnjacima za kriptovalute, zbunio zakonodavce i stanovnike i izvukao reči opreza iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Projekat Sango, uključujući „Sango novčić“, podržala je Nacionalna skupština Centralnoafričke Republike, a predvodio ga je Touadera, koji je rekao da će token omogućiti pristup „planini“ prirodnih resursa zemlje, uključujući zlato i dijamante.

Na sajtu „Sango“ ove zemlje piše da će to „olakšati tokenizaciju resursa Centralnoafričke Republike za investitore širom sveta“.

„Sango kovanica će biti valuta nove generacije Centralnoafričke Republike“, rekao je Touadera, ne navodeći detalje.

Čini se da entuzijazam Centralnoafričke Republike za kriptovalute nije narušen nedavnim gubicima u njihovim vrednostima, jer je cena bitkoina pala za preko 58% u poslednja tri meseca, prema podacima Refinitiva.