Pred Vladom tri predloga zakona o trećem paketu pomoći građanima i privredi

Pred Vladom tri predloga zakona o trećem paketu pomoći građanima i privredi

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će Vlada Srbije danas usvojiti tri predloga zakona koja se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi, saopšteno je iz tog ministarstva.

Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, koja je iznosila dve milijarde evra, a sada se proširuje za dodatnih 500 miliona kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi. Preduzećima je već podeljena 1,6 milijardi evra, a reč je o jeftinim kreditima za koje garantuje država, rekao je Mali.

On je najavio i da će postojati „dodatna garantna šema“ za ugroženija preduzeća, koja slabije stoje, gde država garantuje za još veći deo tog kredita, kako bi banke bile sigurnije i lakše odobravale kredite.

Mali je objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća, biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

On je naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, a očekuje da će ti predlozi biti izglasani u parlamentu u naredne dve do tri sedmice.