Poverenje britanskih potrošača opada na rekordno nizak nivo

Poverenje britanskih potrošača opada na rekordno nizak nivo

Potrošačko raspoloženje u Velikoj Britaniji palo je na rekordno nizak nivo u avgustu pošto je kriza troškova života nastavila da se produbljuje, a inflacija je dostigla maksimum u četiri decenije.

Poverenje britanskih potrošača palo je na minus 44 u avgustu sa minus 41 u julu, što je najniži nivo od kada je istraživanje počelo 1974. godine, pokazuju podaci koje je pratila istraživačka kompanija GfK.

Sentiment je konstantno opadao tokom 2022. godine, a opao je za još tri poena u avgustu. Pre godinu dana iznosio je minus 8.

„Osećaj ogorčenosti zbog britanske ekonomije je najveći pokretač ovih nalaza. Naša podmera za opštu ekonomiju u protekloj godini smanjivala se iz meseca u mesec od decembra 2021.“, rekao je direktor strategije za klijente GfK Džo Staton.

Prema Statonu, svih pet mjera uključenih u indeks, koji prati promjene u ličnim finansijama u prethodnih 12 mjeseci, pao je ovog mjeseca, odražavajući rastuću zabrinutost zbog krize troškova života. Glavni indeks kupovine je navodno pao za četiri poena u avgustu.

U julu je inflacija potrošačkih cena u Velikoj Britaniji porasla na 10,1% godišnje, srušivši 40-godišnji maksimum, jer su rastuće cene hrane i energije nastavile da pojačavaju istorijski pritisak na domaćinstva.

„Sa naslovom za naslovom koji otkriva rekordnu inflaciju koja narušava kupovnu moć domaćinstava, pritisak na lične finansije mnogih u Velikoj Britaniji je alarmantan“, rekao je Stejton.