Inflacija u Japanu raste najbrže u poslednjih 40 godina

Inflacija u Japanu raste najbrže u poslednjih 40 godina

TOKIO – Osnovne potrošačke cene u glavnom gradu Japana, koje se smatraju vodećim indikatorom trendova širom zemlje, porasle su za 3,6 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, što predstavlja najbrži godišnji tempo u poslednjih 40 godina u znaku sve većeg inflatornog pritiska, prenosi Rojters.

Povećanje osnovnog indeksa potrošačkih cena u Tokiju (CPI), koji isključuje svežu hranu, ali uključuje troškove goriva, premašio je srednju tržišnu prognozu za rast od 3,5 odsto i ubrzao se sa povećanja od 3,4 odsto u oktobru, pokazali su vladini podaci u petak.

Osnovna inflacija potrošača u Tokiju ostala je iznad cilja Banke Japana od 2% šest meseci uzastopno u novembru, što je znak da rastući troškovi sirovina stalno podstiču širok spektar cena za dnevne potrepštine.

Indeks indeksa potrošačkih cijena u Tokiju, koji uklanja troškove i svježe hrane i goriva, porastao je 2,5% u novembru u odnosu na godinu dana ranije, uz rast od 2,2% u oktobru.

Banka Japana je zadržala kamatne stope na izuzetno niskim nivoima zbog stava da će se nedavni porast inflacije pokazati kao privremeni, ostajući izvan nje u talasu centralnih banaka koje pooštravaju monetarnu politiku u cilju borbe protiv rastuće inflacije.