Porast dolara umanjuje privlačnost zlata

Porast dolara umanjuje privlačnost zlata

Zlato je u sredu produžilo rasprodaju na najniži nivo od preko devet meseci, što je uticalo na jači dolar, dok je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u junu uspostavio „restriktivniju“ monetarnu politiku.

Prometno zlato je palo za 1,4% na 1.738,99 dolara po unci do 14:52. ET (1852 GMT), nakon pada od čak 2,6% u utorak, uglavnom nepromenjen nakon objavljivanja minuta Fed-a, piše Rojters.

Fjučersi na zlato u SAD su pali za 1,6% na 1.736,5 dolara.

Dolar je dostigao najviši nivo u dve decenije, porastao za 0,5%, što se u poslednje vreme pokazalo kao omiljeno utočište za investitore koji žele da se zaštite od rastućeg straha od recesije, a istovremeno čineći poluge skupljim za kupce u inostranstvu.

U zapisniku Fed-a su učesnici opravdali povećanje od 0,75 procentnih poena i verovatno povećanje od 50 ili 75 baznih poena na sastanku kasnije ovog meseca.

„Reakcija na cenu zlata je prilično prigušena jer je već počelo da skače zbog rastuće verovatnoće još jednog oštrog povećanja stope u julu“, rekao je analitičar Standard Chartered Suki Cooper.

„Na nedavnim sesijama, zlato je podleglo osećaju isključenja rizika pošto je dolar imao koristi.

Povećanje stopa u cilju borbe protiv rastuće inflacije povećava oportunitetne troškove držanja poluga, što ne daje kamatu.

„Jastrebovi zapisnici Fed-a koji su sugerisali „još restriktivniji stav“ nisu pružili olakšanje za tržišta metala“, rekao je Tai Vong, nezavisni trgovac metalima sa sedištem u Njujorku.

„Dok je kratkoročni skup moguć ako su platni spiskovi meki, trajni porast (za zlato) će zahtevati mekše čitanje indeksa potrošačkih cena u SAD sledeće nedelje. To je potrebno da se Fed povuče od pokretanja još jednog masovnog zaoštravanja“, dodao je Vong.

Više velikih centralnih banaka podiglo je stope u junu nego u bilo kom mesecu u najmanje dve decenije, pokazuju proračuni Rojtersa.

Spot srebro je poraslo za 0,1% na 19,22 dolara po unci, platina je pala za 1,2% na 855,02 dolara, a paladijum za 0,8% na 1.918,68 dolara.