Pojavljuju se znaci da bi globalna inflacija mogla biti prolazna

Pojavljuju se znaci da bi globalna inflacija mogla biti prolazna

Centralne banke i tržišta su možda odustali od narativa da je inflacija „prolazna“, ali postoji velika šansa da su trenutni skokovi cena privremeni i da će uskoro početi da opadaju, rekli su ekonomisti i bivši kreatori politike centralne banke Rojtersov forum globalnih tržišta (GMF).

„Priznajem da sam još uvek u prolaznom timu“, rekao je Stiven Poloz, bivši guverner Banke Kanade, govoreći o porastu potrošačkih cena.

Centralne banke širom sveta revidirale su ranije stavove da su inflatorni pritisci privremeni i krenule su u seriju brzih povećanja kamatnih stopa. Poloz je, međutim, rekao da, iako su poskupljenja zbog eksternih šokova trajala duže nego što su tržišta očekivala, verovatno su dostigla vrhunac.

„Egzogeni rast cena roba je trajao više od godinu dana da bi dostigao vrhunac, što znači da se ‘prolazno’ definiše kao najmanje 24 meseca,“ rekao je on.

Nekoliko ekonomista je videlo kombinaciju pooštravanja kamatnih stopa centralnih banaka, sve veće verovatnoće ekonomske recesije i odustajanja od rasta cena roba ostvarenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao faktore koji doprinose smanjenju cenovnih pritisaka.

„Trenutno oštro povećanje kamatnih stopa od strane mnogih centralnih banaka moglo bi na kraju da potkopa ekonomiju i da izazove tu slabiju potražnju“, rekao je Takahide Kiuči, bivši član političkog odbora Banke Japana.

Strahovi od recesije se naziru širom sveta, uključujući Sjedinjene Države, evrozonu i Ujedinjeno Kraljevstvo, ostavljajući kreatore politike suočenim sa dilemom pooštravanja politike čak i kada rizici rastu.

Nagli rast ponude novca nakon ekonomske krize COVID-19 povećao je inflaciju u SAD, ali je „rast novca potpuno zaustavljen“, rekao je Timoti Kongdon, osnivač Instituta za međunarodna monetarna istraživanja.

„Mislim da možemo da povratimo stabilnost cena na račun pogoršanja ekonomije“, rekao je Kiuči.

Drugi faktori kao što je rastući napredak tehnologije takođe će verovatno strukturalno držati inflaciju pod kontrolom, rekao je Poloz.