Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od skoro devet odsto

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od skoro devet odsto

Inflacija u evrozoni dostigla je novi istorijski maksimum u julu i ubrzala na 8,9 odsto u poređenju sa 2021. godine, prenosi Blumberg.

Poređenja radi, u junu je inflacija u zemljama evrozone prošlog meseca iznosila 8,6 odsto. U julu je rast potrošačkih cena, kao i ranije, posledica naglog rasta cena energenata i prehrambenih proizvoda. Julski broj je premašio očekivanja ekonomista koje je anketirao Blumberg, a koji su predvideli rast cena od 8,7 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje kratkoročne oscilacije u cenama energije i hrane, takođe je dostigla rekordnih 4% nakon usporavanja u junu.

Član odbora Evropske centralne banke Martins Kazaks, nakon sastanka regulatora u julu, pozvao je na „prilično značajno“ povećanje kamatnih stopa na sledećem sastanku ECB u septembru. Uz ECB, u SAD se bori i rekordna inflacija, u okviru koje je Fed drugi put zaredom podigao kamatnu stopu za 75 baznih poena.

Da bi obuzdale visoke cene u evrozoni, vlade 19 zemalja bloka izdvojile su milijarde evra za podršku domaćinstvima. Uprkos tome, Francuska i Španija nastavile su da postavljaju rekorde inflacije.

Prema nedavnom istraživanju S&P Global, proizvođači prijavljuju nagli pad tražnje, dok više cijene koče aktivnost u sektoru usluga. Tržište je oprezno u pogledu recesije u bloku, posebno u kontekstu povećanja kamatnih stopa ECB. JPMorgan i Goldman Sachs su među najvećim bankama koje predviđaju recesiju, a Goldman kaže da će ona zapravo početi već u ovom kvartalu.