Nove sankcije EU imaju za cilj da primoraju banke da otkriju zamrznutu rusku imovinu

Nove sankcije EU imaju za cilj da primoraju banke da otkriju zamrznutu rusku imovinu

Evropska unija namerava da natera banke da daju informacije o imovini ruske centralne banke u okviru najnovijeg paketa sankcija usmerenih protiv Moskve zbog njenog rata u Ukrajini, piše Blumberg pozivajući se na nacrte predloga.

Dobivanje ideje o obimu imovine Centralne banke i druge sankcionisane ruske državne imovine koja je zamrznuta u EU smatra se prvim korakom ka istraživanju potencijalnog korišćenja ovih sredstava za pomoć u obnovi Ukrajine.

„Moramo da znamo gde su i koliko koštaju“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video poruci u sredu.

Evropska komisija je takođe predložila da se pojačaju obaveze izveštavanja o zamrznutoj imovini koja je povezana sa ruskim kompanijama i pojedincima koji su pod sankcijama, i predložila novčane kazne do 50.000 evra za fizička lica i 10 odsto godišnjeg prometa za pravna lica – za nedostavljanje potrebnih informacija.

O predloženim merama će ove nedelje još raspravljati zemlje članice EU i mogle bi da se promene pre nego što paket bude odobren. Sankcije EU zahtevaju podršku svih država članica.

Predsednik Evropske komisije je 15. februara predstavio zvaničan predlog desetog paketa sankcija Rusiji.

Predlog poziva na dalje zabrane izvoza u vrednosti većoj od 11 milijardi evra kako bi se ruska ekonomija lišila kritičnih tehnologija i industrijskih proizvoda.

Reč je o robi koju Ruska Federacija neće moći da zameni zalihama iz drugih zemalja: elektronikom, specijalnim transportnim vozilima, delovima mašina, rezervnim delovima za kamione i avione, robom za građevinski sektor koju može da koristi ruska vojska.