Nemački energetski gigant traži spas od vlade

Nemački energetski gigant traži spas od vlade

Nemačka energetska kompanija Uniper traži vladinu pomoć zbog finansijskog uticaja smanjenih zaliha ruskog prirodnog gasa, izvestio je u četvrtak Rojters.

U toku su razgovori o obezbeđivanju „mera za stabilizaciju“ preduzeća, navodi nemačko ministarstvo ekonomije. „Razlog za to je nagli rast cena gasa i smanjen obim snabdevanja iz Rusije“, objašnjava se.

Izvršni direktor Unipera Klaus-Diter Maubah rekao je da su pregovori uključivali moguće garancije, podizanje kreditnih olakšica, ili čak da država preuzme udeo u kapitalu. Nije otkrio koliko novca kompanija traži.

„Razvoj poslovanja se primetno pogoršao zbog rata u Ukrajini“, rekao je Maubah za Blumberg. Smanjenje ponude je navodno navelo energetsku kompaniju da povuče svoje izglede za ovu godinu.

Jedan od najvećih evropskih uvoznika ruskog gasa, Uniper, bio je pod pritiskom zbog nedostatka snabdevanja iz Moskve. Ovog meseca, dotok ruskog gasa gasovodom Severni tok ka Nemačkoj smanjen je za čak 60 odsto zbog nestašice delova i tehničkih problema koji su proistekli iz sankcija Moskvi.

Jedinica kompanije Unipro upravljala je sa pet elektrana u Rusiji koje su činile skoro petinu zarade ovog preduzeća prošle godine. Sankcije, koje blokiraju pristup toj dobiti, i međunarodni pritisak naveli su kompaniju da započne proces prodaje jedinice.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a