Cene nafte u padu

Cene nafte u padu

NjUJORK – Cene nafte u četvrtak su u umerenom padu, povlačeći se od ranog rasta zasnovanog na slabosti dolara i nadi da će se poboljšati potražnja za gorivom u Kini nakon što su u dva velika kineska grada ublažene mere pandemije COVID-19.

Fjučersi na naftu Brent su pali 9 centi na 86,88 dolara po barelu. Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate su se ustalili na 81,22 dolara po barelu, što je povećanje od 67 centi ili 0,8%.

Obe referentne vrednosti ostaju na cilju za svoje prve nedeljne dobitke nakon tri uzastopne nedelje pada. Brent je u ponedeljak dostigao 80,61 dolar, najniži od 4. januara.

„Ušli smo na sesiju optimistični, ali nećemo doći do 100 dolara bez obzira koji se grad ponovo otvori“, rekao je Eli Tesfaje, viši tržišni strateg u RJO Futures.

Tesfaje je rekao da očekuje da će se nafta trgovati u rasponu od 70 do 90 dolara po barelu i da će se postepeno stabilizovati nakon veće volatilnosti poslednjih nedelja.

Promena kineske strategije nulte COVID-19 podigla je optimizam u pogledu oporavka tamošnje potražnje za naftom. Gradovi Guangdžou i Čongking najavili su u sredu ublažavanje ograničenja COVID-a.

„Tržišta nafte će i dalje biti pogođena tekućim vestima iz Kine, imajući u vidu koliki uticaj tekuće blokade imaju na potražnju za naftom u drugom najvećem svetskom potrošaču“, rekao je Met Smit, vodeći analitičar nafte u Kpleru.

Naftu je tokom većeg dela zasedanja u četvrtak podržavao pad indeksa dolara na najniži nivo od avgusta, nakon što je predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao da bi povećanje kamatnih stopa moglo usporiti ovog meseca. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za druge vlasnike valute.

Izgledi niže granice cene ruske nafte takođe pružaju podršku, kažu analitičari. Vlade Evropske unije provizorno su se u četvrtak dogovorile o ograničenju od 60 dolara za rusku naftu iz mora, rekao je diplomata EU.

„Nakon što je početkom nedelje pala u sredinu od 70 dolara, nafta sada prebacuje fokus na sastanak OPEK-a u nedelju, ruske sankcije i odsustvo velikih SPR barela koji bi pogodili komercijalne zalihe – sve tri ovo podržavaju cenu, “, rekao je Smit.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, grupa poznata kao OPEK+, sastaće se virtuelno 4. decembra, iako se ne vidi promena politike.