Cena nafte raste

Cena nafte raste

Cene nafte su porasle u ranoj trgovini nakon što su zemlje OPEK+ ponovo potvrdile svoje ciljeve za proizvodnju nafte uoči zabrane Evropske unije i ograničenja cena ruske nafte, koja počinje u ponedeljak.

Istovremeno, u pozitivnom znaku za potražnju za gorivom, više kineskih gradova je tokom vikenda ublažilo ograničenja COVID-19, preneo je Rojters.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 39 centi, ili 0,5%, na 85,96 dolara po barelu u 23:09 GMT, dok su fjučersi na američku naftu Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli za 37 centi, ili 0,5%, na 80,35 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, zajedno pod nazivom OPEK+, dogovorili su se u nedelju da se pridržavaju svog oktobarskog plana za smanjenje proizvodnje za 2 miliona barela dnevno (bpd) od novembra do 2023.

Analitičari kažu da je odluka OPEK+ očekivana jer veliki proizvođači čekaju da vide uticaj zabrane uvoza iz EU i ograničenja cene od 60 dolara po barelu Grupe sedam (G7) na rusku naftu, pri čemu Rusija preti da će smanjiti snabdevanje bilo kojoj zemlji koja se pridržava poklopac.

„S obzirom na neizvesnosti bez presedana, strategija OPEK+ gledaj i čekaj se čini veoma dobrom“, navode analitičari RBC Capital Markets u belešci.