Nafta raste nakon napada dronom u Iranu

Nafta raste nakon napada dronom u Iranu

Cene nafte su porasle u ranoj azijskoj trgovini u ponedeljak, podržane tenzijama na Bliskom istoku nakon napada dronom u Iranu i pošto je Peking tokom vikenda obećao da će promovisati oporavak potrošnje koji bi podržao potražnju za gorivom.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 54 centa, ili 0,6%, na 87,20 dolara po barelu do 01:15 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate bila na 80,22 dolara po barelu, 54 centa ili 0,7%.

Izgleda da Izrael stoji iza napada preko noći dronom na vojnu fabriku u Iranu, rekao je u nedelju jedan američki zvaničnik.

„Još uvek nije jasno šta se dešava u Iranu, ali svaka eskalacija tamo može da poremeti protok sirove nafte“, rekao je Stefano Graso, viši portfolio menadžer u 8VantEdge u ​​Singapuru.

Ministri iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici na čelu sa Rusijom, poznati pod zajedničkim imenom OPEK+, verovatno neće promeniti svoju trenutnu politiku proizvodnje nafte kada se sastanu virtuelno 1. februara.

Ipak, naznaka porasta izvoza sirove nafte iz ruskih baltičkih luka početkom februara dovela je do toga da su Brent i VTI prošle nedelje zabeležili prvi nedeljni gubitak u tri poslednje nedelje.

Kineska vlada je u subotu rekla da će promovisati oporavak potrošnje kao glavnog pokretača ekonomije i podstaći uvoz, javila je državna televizija CCTV.

„Imamo Rusiju na strani ponude i Kinu na strani tražnje. Obe mogu da variraju za više od milion barela dnevno iznad ili ispod očekivanja“, rekao je Graso, bivši trgovac naftom u italijanskoj kompaniji Eni.

„Čini se da je Kina iznenadila tržište u pogledu toga koliko brzo izlaze iz nulte vrednosti COVID-a, dok je Rusija iznenadila u smislu otpornosti obima izvoza uprkos sankcijama.

Kina nastavlja sa radom ove nedelje nakon lunarnih novogodišnjih praznika. Broj putnika koji putuju pre praznika porastao je iznad nivoa u poslednje dve godine, ali je i dalje ispod 2019. godine, navode analitičari Citija, pozivajući se na podatke Ministarstva saobraćaja.

„Ukupni oporavak međunarodnog saobraćaja ostaje postepen, sa visokim jednostrukim do niskim ciframa za tinejdžere do nivoa 2019. godine, i očekujemo dalji oporavak kada se grupna putovanja u odlasku nastave 6. februara“, navodi se u belešci Sitija.