Mali: Pijava građana za novi paket pomoći u aprilu

Mali: Pijava građana za novi paket pomoći u aprilu

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas za RTS da će se prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu, kao i da celokupni paket pomoći građanima i privredi iznosi oko 235 milijardi dinara, a ukoliko u njega budu uključena i velika preduzeća, da će dostići vrednost od 250 milijardi dinara.

Mali je naglasio da, što se tiče pomoći za sve punoletne građane, „prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru“, dok će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

Kada je reč o pomoći privredi, podsetio je da će mikro, mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici dobiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade, da ta podrška „pokriva“ mart, april i maj, i da isplata počinje u aprilu za mart, i da se nastavlja u naredna dva meseca.

„Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade“, rekao je Mali.

Sektorsku pomoć od po 600 evra po autobusu tokom šest meseci dobiće autoprevoznici, dok država radi u još dva pravca.

Dodao je da su u toku pregovori sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji u mnogo lošijem položaju.

„Ukupna vrednost ovog programa je 235 milijardi dinara, ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stiće ćemo do cifre od 250 milijardi, i to je sveobuhvatan program koji je usmeren ka onima kojima je pomoć potrebna“, rekao je Mali.