Moći dolara na novom dvodecenijskom vrhuncu zbog Fed-a

Moći dolara na novom dvodecenijskom vrhuncu zbog Fed-a

TOKIO, 22. septembra – Američki dolar je u četvrtak dostigao novi nivo od dve decenije u odnosu na glavne konkurente, podstaknut jastrebovim izgledima Federalnih rezervi za kamatne stope i mobilizacijom više vojnika od strane predsednika Rusije Vladamira Putina za rat u Ukrajini.

Indeks dolara, koji meri valutu u odnosu na korpu od šest parnjaka, uključujući evro i sterling, porastao je na 111,65 po prvi put od juna 2002.

Dolar je takođe zabeležio nove maksimume u odnosu na regionalne valute od australijskog i novozelandskog dolara do ofšor kineskog juana i korejskog vona, kao i singapurskog dolara i tajlandskog bata.

Fed je objavio nove projekcije koje pokazuju da će stope dostići vrhunac od 4,6% sledeće godine, bez smanjenja do 2024. godine, nakon što je povećao raspon ciljne kamatne stope za još 75 baznih poena preko noći na 3,00%-3,25%, kao što se očekivalo.

Dolar je već bio podržan potražnjom za najsigurnijom imovinom nakon što je Putin najavio da će pozvati rezerviste da se bore u Ukrajini i rekao da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog arsenala ako Zapad nastavi, kako je rekao, svojom „nuklearnom ucenom“ zbog sukob tamo.

Dvogodišnji prinos američkog trezora dostigao je novi 15-godišnji maksimum od 4,132% u trgovanju u Tokiju.

„I projekcije Fed-a i naslovi o Rusiji doprineli su snazi dolara, koja je bila posebno izražena u odnosu na evro i druge evropske valute“, rekao je Šiničiro Kadota, viši strateg za devizni kurs u Barklisu u Tokiju.

Robne valute su takođe pretrpele veliki udarac zbog pogoršanja osećaja rizika.

Evro je oslabio na novu 20-godišnju najnižu vrednost od 0,9807 dolara, pre nego što je u sredu trgovao za 0,23% na 0,9812 dolara.

Dolar je porastao za 0,23% na 144,44 jena, vraćajući se nazad ka psihološkoj oznaci od 145, gde je bio odbijen dva puta ovog meseca. Dosegla je 24-godišnji maksimum od 144,99 7. septembra.

Razlika u monetarnoj politici je u korenu uspona kursa dolara i jena, a Japanska banka se često savetuje da se drži ultra-lakih postavki politike kasnije tokom dana.

Banka Engleske takođe je objavila politiku u četvrtak, a tržišta su podeljena u pogledu toga da li se sprema povećanje od 50 ili 75 baznih poena.

Sterling je pao na najniži nivo od 37 godina od 1,1225 dolara, a poslednji put promenio vlasnika na 1,1233 dolara, što je pad od 0,3% u odnosu na prethodnu sesiju.

Aussie je pao za 0,63% na 0,65915 dolara nakon što je dostigao 0,65895 dolara, što je najniži nivo od maja 2020. Likvidnost valute može biti slaba jer Australija slavi državni praznik.