MMF označava prepreke u restrukturiranju duga

MMF označava prepreke u restrukturiranju duga

Postoje određena neslaganja oko restrukturiranja duga za ekonomije u nevolji, rekao je šef Međunarodnog monetarnog fonda u subotu na marginama sastanka G20, dodajući da bi zabrana privatnih kriptovaluta trebalo da bude opcija, preneo je Rojters.

Indijsko predsedavanje G20 dolazi u trenutku kada njeni južnoazijski susedi Šri Lanka, Bangladeš i Pakistan traže hitna sredstva MMF-a zbog ekonomskog usporavanja izazvanog pandemijom COVID-19 i ratom Rusije i Ukrajine.

Kina, najveći bilateralni kreditor na svetu, pozvala je u petak zemlje G20 da sprovedu fer, objektivnu i dubinsku analizu uzroka globalnih dugova, dok raste buka da zajmodavci poduzmu velike frizure ili prihvate gubitke na kreditima.

„O restrukturiranju duga, iako još uvek postoje neke nesuglasice, sada imamo okrugli sto o globalnom državnom dugu koji uzima u obzir sve javne i privatne poverioce“, rekla je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva novinarima posle okruglog stola kojim je kopredsedavala sa indijskom ministricom finansija Nirmalom Sitaraman. .

„Upravo smo završili sednicu na kojoj je bilo jasno da postoji posvećenost premošćavanju razlika u korist zemalja.

Osim restrukturiranja duga, regulisanje kriptovaluta je još jedna prioritetna oblast za Indiju, sa kojom se Georgieva složila.

„Moramo da napravimo razliku između digitalnih valuta centralne banke koje podržavaju država i stabilnih kovanica i kripto imovine koja se izdaje privatno“, rekla je Georgieva.

„Mora biti veoma snažan pritisak na regulaciju… ako regulacija ne uspe, ako ste spori da to uradite, onda ne bi trebalo da skinemo sa stola zabranu te imovine, jer ona može stvoriti rizik za finansijsku stabilnost.