MMF otključava 5,4 milijarde dolara Argentini

MMF otključava 5,4 milijarde dolara Argentini

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je u petak četvrtu reviziju Argentine u okviru njenog programa zajma od 44 milijarde dolara, čime je otključana isplata od 5,4 milijarde dolara zaduženoj zemlji, naveo je zajmodavac u kratkom saopštenju, izveštava Rojters.

MMF nije pomenuo zahtev Argentine za ublažavanje ciljeva rezervi koje postaje sve teže ispuniti usred istorijske suše koja je pogodila izvoz žitarica iz zemlje, ali je rekao da će duže saopštenje biti objavljeno kasnije.

Devizne rezerve centralne banke zemlje skočile su u petak za 2,5 milijardi dolara u odnosu na dan ranije, pokazali su podaci banke. To je odražavalo nova sredstva MMF-a minus 2,7 milijardi dolara otplate koju je Argentina morala da izvrši zajmodavcu u petak.

MMF je saopštio da je njegov izvršni odbor završio četvrtu reviziju argentinskog programa proširenog fonda (EFF) koji „omogućava trenutnu isplatu“ sredstava zemlji, čime je ukupan iznos dat kroz program porastao na 28,9 milijardi dolara.

Izvor iz centralne banke rekao je Rojtersu da su sredstva stigla i da su se odrazila na nivoe rezervi. Oni ostaju veoma iscrpljeni nakon što je suša pogodila izvoz žitarica, glavni izvor dolara, a globalna inflacija je povećala troškove.

„Isplata iz Fonda je ušla i to će se odraziti na rezerve, koje su porasle za više od 2,5 milijardi dolara kao neto efekat nakon izvršenih isplata“, rekao je izvor.