MMF odobrava preko 1,7 milijardi dolara Jamajci za zaštitu od inflacije

MMF odobrava preko 1,7 milijardi dolara Jamajci za zaštitu od inflacije

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u četvrtak odobrio preko 1,7 milijardi dolara sredstava za Jamajku kako bi joj pomogao da se osigura od veće inflacije, strožih fiskalnih uslova, mogućih izbijanja COVID-a i klimatskih promena.

MMF je u saopštenju naveo da je njegov izvršni odbor odobrio zahtev Jamajke za oko 968 miliona dolara u okviru sporazuma o liniji predostrožnosti i likvidnosti (PLL) i oko 764 miliona dolara u okviru novostvorenog Fonda za otpornost i održivost (RSF), piše Rojters.

Iako je pandemija zadala udarac kritičnoj turističkoj industriji ove karipske ostrvske zemlje, MMF je rekao da se turizam oporavio, dodajući da se javni dug takođe smanjuje i da se visoka inflacija smanjuje od sredine 2022.

Realni rast BDP-a za 2022. godinu se očekuje na oko 4%, rekao je zajmodavac. Njegove prognoze su u skladu sa onima objavljenim u februaru nakon posete izvršnog odbora MMF-a.

Dok je MMF pohvalio fiskalnu politiku Jamajke i prognozirao da bi inflacija na Jamajci trebalo da se vrati na cilj centralne banke do kraja ove godine, rekao je da se privreda suočava sa „značajnim spoljnim rizicima“.

PLL, dvogodišnji aranžman, trebalo bi da pomogne Jamajci da zaštiti svoju ekonomiju od globalnih finansijskih rizika, kao što su visoke cene roba, rastući troškovi zaduživanja i globalno usporavanje, kao i moguće nove epidemije COVID-19, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će RSF, dodaje se, podstaći obnovljivu energiju, razviti zelene finansijske instrumente i upravljati klimatskim rizicima u finansijskom sektoru zemlje.