Meksiko i SAD planiraju da privuku kompanije iz inostranstva

Meksiko i SAD planiraju da privuku kompanije iz inostranstva

MEKSIKO SITI – Meksička ministarka ekonomije Rakel Buenrostro i američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo u petak su se dogovorile da do početka 2023. utvrde plan za preseljenje kompanija iz Azije u Severnu Ameriku, saopštila je meksička vlada.

Tokom svoje prve posete Vašingtonu od kada je preuzela dužnost u oktobru, Buenrostro se ove nedelje sastala sa visokim američkim zvaničnicima kako bi razgovarala o zajedničkim trgovinskim problemima, kao i o naporima da se privuče preduzeća iz Azije, piše Rojters.

Ministarstvo Buenrostra saopštilo je da su ona i Raimondo u petak razgovarali o jačanju lanaca snabdevanja, posebno za štampane ploče i poluprovodnike, i složili se o tome koliko su energija, hrana i nacionalna bezbednost važni za ekonomski razvoj.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da će njih dvoje raditi na tome da tokom prva dva meseca 2023. godine iznesu zajedničku prezentaciju za privatni sektor o ekonomskim i fiskalnim prednostima koje njihove zemlje nude kompanijama za preseljenje.

Ovog leta, američka vlada je odobrila zakon poznat kao Zakon o čipovima koji će obezbediti više od 52 milijarde dolara za povećanje kapaciteta proizvodnje poluprovodnika u Sjedinjenim Državama.

Buenrostro je u četvrtak razgovarao o naporima da se reši bilateralni spor oko energetske politike Meksika sa trgovinskom predstavnicom SAD Ketrin Tai. Tai je takođe naglasio važnost izbegavanja poremećaja u izvozu kukuruza iz SAD u Meksiko.