Meksička centralna banka gura ključnu stopu na rekordnih 9,25%

Meksička centralna banka gura ključnu stopu na rekordnih 9,25%

MEKSIKO SITI – Očekuje se da će Banka Meksika ove nedelje podići svoju ključnu kamatnu stopu na rekordnih 9,25 odsto, pokazala je anketa Rojtersa u ponedeljak, prateći korake nedavnog povećanja američke centralne banke za 75 baznih poena u pokušaj da se uhvati u koštac sa tvrdoglavo visokom inflacijom, prenosi Rojters.

Svih 20 anketiranih analitičara očekuju da će Bankico, kako je poznata centralna banka, povećati svoju referentnu stopu u četvrtak za tri četvrtine procentnog poena sa 8,50%, što bi bilo treće uzastopno povećanje ove banke.

„U okruženju u kojem se nastavlja pesimizam na finansijskim tržištima, s obzirom na očekivanja većeg pooštravanja od strane FED-a, verujemo da će Banksiko nastaviti da pokušava da ostane oprezan, doprinoseći većoj lokalnoj stabilnosti“, rekao je Grupo Financijero Banorte.

Banksiko je povećao svoju ciljnu stopu za 450 baznih poena u ovom tekućem ciklusu povećanja, koji je počeo u junu 2021, pošto je inflacija prešla ciljnu stopu banke od 3%, plus ili minus jedan procentni poen.

Inflacija u Meksiku je nastavila da raste na nivoe decenijama. Godišnja inflacija u drugoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike dostigla je 8,76 odsto u prvoj polovini septembra, pokazali su zvanični podaci prošle nedelje.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u petak da će vlada objaviti nove mere za obuzdavanje inflacije nakon sporazuma sa kompanijama o održavanju cena osnovnih prehrambenih artikala.

Prošle nedelje, Fed je najavio svoje treće uzastopno povećanje od 75 baznih poena, i signalizirao je da će možda biti potrebno još povećanja iste veličine.

Centralna banka Meksika objaviće svoju izjavu o monetarnoj politici u četvrtak u 13 časova. po lokalnom vremenu (18:00 GMT).