MMF: Kriza Crvenog mora još nema „značajan“ uticaj na globalnu ekonomiju

MMF: Kriza Crvenog mora još nema „značajan“ uticaj na globalnu ekonomiju

Napadi pobunjenika Huti na brodove u Crvenom moru imali su značajan uticaj na osiguranje i stope isporuke, ali do sada nisu uticali na izglede za globalni ekonomski rast, rekla je Kristalina Georgieva, generalni direktor MMF-a u intervjuu za Vašington post. ove nedelje.

„To povećava pritisak na cene, ali još ne do te mere da će naše projekcije globalne inflacije biti korigovane naviše“, rekao je šef MMF-a, dodajući da „za sada to ima implikacije, ali ne takve veličine koje bi značajno poremetile rast projekcije za svetsku ekonomiju“.

Ona je napomenula da je u januaru 2024. saobraćaj kroz Suecki kanal, kritični pomorski trgovački put koji povezuje Sredozemno more sa Crvenim morem, pao za skoro polovinu u odnosu na prošli januar. Međutim, prema Georgievoj, uticaj ovog pada saobraćaja je „lokalizovaniji“ i najteži za Egipat, koji se oslanja na prihode od plovnog saobraćaja i trenutno gubi otprilike 100 miliona dolara mesečno.

Ipak, Georgieva je upozorila da „iznenađenja“ poput krize pomorstva na Crvenom moru čine dugoročne izglede za rast svetske ekonomije „mračnim“. MMF je nedavno malo ažurirao svoje ekonomske projekcije i sada očekuje rast globalne ekonomije od 3,1% ove godine, ali je, prema Georgijevi, ova cifra i dalje „slaba po istorijskim standardima“ u poređenju sa prosečnim rastom od 3,8% u deceniju pre pandemije Covid-19.

„To je signal da smo u svetu koji je više sklon šokovima – iznenađenja ovog tipa… znače da moramo biti u boljoj poziciji da se suočimo sa ovim ponavljajućim šokovima“, upozorila je ona, sugerišući da fiskalne vlasti širom sveta treba da izgrade „tamponove ” da izdrže krize.

Među takvim zaštitnim faktorima ona je navela poboljšane strategije prikupljanja prihoda, bolje navike potrošnje i davanje prioriteta ulaganjima u produktivnost i budući rast.

Pobunjenici Huti sa sedištem u Jemenu izveli su desetine napada bespilotnim letelicama i projektilima na plovila koja su preletela Crveno more od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru. Kao rezultat toga, mnoge velike brodarske kompanije prestale su da koriste Suecki kanal, preusmeravajući brodove oko Rta dobre nade u južnoj Africi. Prosečne cene kontejnera su se navodno više nego udvostručile širom sveta u poslednjih mesec dana, dok su troškovi cisterni za gorivo za određene destinacije porasli na najviši nivo u poslednje četiri godine.