Kompanije napuštaju Rusiju: IKEA, Nike zatvaraju  prodavnice

Kompanije napuštaju Rusiju: IKEA, Nike zatvaraju prodavnice

Čuveni švedski brend nameštaja IKEA zatvara sve svoje prodavnice u Rusiji, počevši od 4. marta, i pauzira sve svoje nabavke u Rusiji i Belorusiji jer rat u Ukrajini ulazi u drugu nedelju. Prodavnice u Kijevu su već zatvorene u četvrtak, navodi se na veb stranici kompanije. Za isti potez su se odlučio i proizvođač sportske opreme Nike.

Nike Inc je rekao da je „duboko uznemiren razornom krizom u Ukrajini“ i opisao svoje zatvaranje prodavnica na ovaj način: „S obzirom na situaciju koja se brzo razvija i sve veće izazove poslovanja našeg poslovanja, Nike će pauzirati operacije u Rusiji“.

„Rat ima ogroman uticaj na ljude i dovodi do ozbiljnih poremećaja u lancu snabdevanja i uslovima trgovine, zbog čega su grupe kompanija odlučile da privremeno pauziraju IKEA operacije u Rusiji“, rekli su vlasnik brenda Inter IKEA i vlasnica prodavnice Ingka Group u zajedničko saopštenje u četvrtak.

Brazilski proizvođač aviona Embraer pridružio se Erbasu i Boingu u zaustavljanju isporuke delova ruskim avio-kompanijama.

Kompanija Citigroup Inc saopštila je u sredu da bi se mogla suočiti sa gubicima od više milijardi dolara zbog izloženosti Rusiji i da želi da napusti rusku imovinu. Akcije banaka su poslednjih dana oslabile zbog straha od mogućih otpisa i slabije ekonomije.

Podvlačeći izazove sa kojima se globalne kompanije suočavaju pošto se pridržavaju sankcija protiv Rusije, Sosijete ženeral je u četvrtak rekao da bi mogao da vidi „ekstremni scenario“ u kojem Rusija oduzima banku njenih lokalnih operacija. Zajmodavac ima 20 milijardi dolara izloženosti Rusiji.

H&M grupa je privremeno obustavila rad svih svojih brendova, dok su veliki onlajn trgovci poput Farfetcha, ASOS, Iook Net-a-Porter Group prestali da isporučuju robu u zemlju. Američki tehnološki gigant Apple ponovo je otvorio prodavnice u Rusiji u četvrtak nakon promene cena proizvoda zbog slabljenja lokalne valute. Prodavnice kompanije su zatvorene dan ranije, a njena zvanična veb stranica je zaustavila isporuke i blokirala neke od njenih usluga.