Putin komentariše rusku ofanzivu u Ukrajini

Putin komentariše rusku ofanzivu u Ukrajini

Ruski predsednik je najavio mere finansijske podrške vojnicima i dao najnovije informacije o trenutnom stanju vojnog sukoba.

Porodice ruskih vojnika koji su poginuli na dužnosti u Ukrajini treba da dobiju odštetu od preko sedam miliona rubalja (65.000 dolara) od vlade, izjavio je u četvrtak predsednik Vladimir Putin. Putin je to obećao tokom sastanka sa članovima Saveta bezbednosti zemlje.

Lider je takođe odbacio tvrdnje koje su kružile neke medijske kuće da isplate iznose samo 11.000 rubalja (100 dolara). Oni koji su ranjeni imaju pravo na paušalnu sumu od tri miliona rubalja (28.000 dolara), dok će vojnici sa trajnim invaliditetom primati doživotne penzije iz Rusije, rekao je predsednik.

Ofanziva se odvija striktno po svom „rasporedu“, naglasio je Putin, priznajući da su se tokom vojne operacije dogodili određeni problemi. Na primer, ruska vojska je uspostavila bezbedne koridore za ukrajinske civile da pobegnu iz zone borbenih dejstava, ali lokalne „neonacističke“ snage i strani „plaćenici“ pokušavaju da ih spreče da odu, rekao je on.

„Nacionalističke i neonacističke grupe, strani plaćenici, uključujući i one sa Bliskog istoka, koriste civile kao živi štit“, rekao je Putin. „Kao što sam već rekao, postoje apsolutno objektivni podaci, fotografije kako postavljaju tešku vojnu opremu u stambena naselja gradova.

Ruski predsednik je takođe ponovio svoj stav o Ukrajini i cilj da je zaštiti od ekstremno desničarskih grupa koje su preuzele kontrolu u zemlji.

„Rusi i Ukrajinci su jedan narod, od toga se nikada neću odreći“, naglasio je on.