Kako će Ukrajina iskoristiti 40 milijardi dolara pomoći SAD-a

Kako će Ukrajina iskoristiti 40 milijardi dolara pomoći SAD-a

Hitno finansiranje od 40 milijardi dolara za podršku ukrajinskom narodu, koje će biti izdvojeno iz budžeta SAD, biće iskorišćeno ne samo za kupovinu oružja, kako prenosi Evropska istina, detalje planirane raspodele saopštila je šef ukrajinske ambasade u SAD Oksana Markarova.

Ambasador je takođe napomenuo da je Vašington učinio sve što je bilo moguće da novac izdvoji što pre. „Važno je da ga je predsednik Bajden potpisao ne po povratku iz zvanične posete iz Koreje, već je organizovao isporuku dokumenta Koreji. Jer vreme i kontinuitet podrške su veoma važni za Ukrajinu!“, objasnila je ona.

Više od polovine sredstava, odnosno 23,75 milijardi dolara, ići će za bezbednosnu pomoć Ukrajini, ali neće sva ta sredstva ići za snabdevanje naše zemlje.

Šest milijardi dolara će ići na bezbednosne inicijative Ukrajine, uključujući obezbeđivanje novog naoružanja, vojne opreme, obuku, logističku podršku i obaveštajnu podršku ukrajinskim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Još 8,7 milijardi dolara za popunu američkih zaliha naoružanja i vojne opreme umesto onih koje su date Ukrajini;

4 milijarde dolara biće podeljeno između potrebe za dodatnom podrškom Ukrajini i jačanja istočnog krila NATO-a. Za nadogradnju evropske komande američke vojske biće primljeno 3,9 milijardi dolara. Još 550 miliona dolara biće potrošeno na kritičnu municiju kako bi se povećale zalihe Ministarstva odbrane SAD i strategije za zaštitu sistema identifikovanih za mogući budući izvoz, a 600 miliona dolara će biti iskorišćeno za finansiranje proširenja industrijske baze vojno-industrijskog kompleksa.

Sledeći blok od 9 milijardi dolara ići će za dodatnu ekonomsku i tehničku pomoć Ukrajini.

Od toga, 8 milijardi dolara – za direktnu budžetsku podršku i slične programe, 400 miliona dolara – za podršku sprovođenju zakona i vladavini zakona, uključujući pomoć u istrazi ruskih ratnih zločina, 100 miliona dolara – za zaštitu od mogućih hemijskih, bioloških i nuklearne pretnje, i širenje programa deminiranja, 500 miliona dolara za podršku EBRD.

Treći blok od 6,58 milijardi dolara ići će za humanitarne potrebe i potrebe globalne sigurnosti hrane.

Od toga, 350 miliona dolara – za pomoć izbeglicama iz Ukrajine i dodatnih 954 miliona dolara – za pomoć izbeglicama iz Ukrajine u Sjedinjenim Državama, ostatak za globalnu pomoć u hrani i hitne humanitarne potrebe stanovništva u Ukrajini.