Južna Koreja prvi put posle 13 godina smanjuje državni budžet

Južna Koreja prvi put posle 13 godina smanjuje državni budžet

Južna Koreja planira da smanji svoj državni budžet 2023. godine po prvi put u 13 godina, pošto rukovodstvo zemlje nastoji da smanji potrošnju usred rasta kamatnih stopa širom sveta, prenosi Bloomberg.

Ministar finansija Ču Kjung-ho rekao je da vlada ima za cilj da značajno smanji potrošnju u 2023. sa ovogodišnjih 521 milijardu dolara. Južna Koreja je od 2010. stalno povećavala svoju potrošnju, posebno pod predsedništvom Mun Džae-ina, koji je izabran tokom pandemije.

Novi predsednik Ioon Suk-ieol je nastojao da smanji potrošnju i poveća poreske prihode od svog izbora u maju, dok je Banka Koreje podigla ključne stope četiri puta ove godine na 2,25%. Međutim, u julu je inflacija u zemlji ubrzana, a početkom ovog meseca rukovodstvo centralne banke je najavilo moguće povećanje kamatne stope za još 25 baznih poena.

Ministar je izvestio o smanjenju javne potrošnje i napomenuo da će biti smanjena i emisija državnih obveznica, ne precizirajući konkretne cifre. Prema njegovim rečima, ministri i zamenici ministara moraće da vrate vladi 10 odsto plata.

Prema Čuu, inflacija u Koreji se približava vrhuncu od oko 6%. Neki ljudi kažu da inflacija može da dostigne sedam odsto, ali mislim da se to neće desiti ako ne dođe do velike katastrofe“, dodao je ministar.