Japan pokreće pilot program za izdavanje digitalnih jena

Japan pokreće pilot program za izdavanje digitalnih jena

Japan će u aprilu započeti pilot program za testiranje upotrebe digitalnog jena, saopštila je u petak njegova centralna banka, pridružujući se sve većem broju zemalja koje žele da sustignu Kinu koja je prva u pokretanju digitalna valuta centralne banke (CBDC), preneo je Rojters.

Opšte očekivani potez usledio je nakon dvogodišnjih eksperimenata koje je Banka Japana (BOJ) sprovodila kako bi odlučila da li će izdati CBDC. Takođe dolazi uoči tranzicije rukovodstva BOJ-a na akademika Kazua Uedu, za kojeg se očekuje da će naslijediti sadašnjeg predsjednika Haruhika Kurode. Kurodin drugi petogodišnji mandat ističe u aprilu.

„Nadamo se da će pilot program dovesti do poboljšanja dizajna kroz diskusiju sa privatnim preduzećima“, rekao je izvršni direktor BOJ Šiniči Učida u uvodnoj reči na sastanku centralne banke sa rukovodiocima privatnog sektora.

U okviru pilot programa, BOJ će sprovoditi simulirane transakcije sa privatnim finansijskim institucijama u probnom okruženju, rekao je Uchida. Ne planira da sprovodi stvarne transakcije među trgovcima na malo i potrošačima, rekao je on.

Program će pomoći BOJ-u da bude spreman u slučaju da vlada odluči da izda digitalni jen, saopštila je banka.

„Ako bi CBDC bio izdat u budućnosti, istraživanje njegovog okvira na takav način i angažovanje u veoma transparentnoj komunikaciji sa privatnim sektorom su neophodni koraci koje treba preduzeti za usvajanje u društvu“, rekao je Uchida, koga je imenovao vlade kao sledećeg zamenika guvernera BOJ.

Japan i druge napredne ekonomije nastoje da sustignu Kinu, koja je na čelu globalne trke za razvoj CBDC-a i pojačala je pilot šeme za maloprodajna plaćanja.

Federalne rezerve SAD takođe istražuju kako mogu da lansiraju potpuno digitalni dolar koji neki nazivaju Fedcoin. Lideri Fed-a su rekli da bi za svako pokretanje takve imovine bila potrebna podrška izabranih lidera.