Iznos finansijske pomoći Ukrajini iznosi 30 milijardi dolara

Iznos finansijske pomoći Ukrajini iznosi 30 milijardi dolara

Od početka rata u Ukrajini od 15. juna, ukupan iznos pomoći koju su prijavili i pružili zemlji međunarodni partneri je 30 milijardi dolara.

To je prema izveštaju o finansijskoj stabilnosti Narodne banke Ukrajine iz juna 2022. godine.

„Ukrajinski partneri takođe pružaju značajne iznose finansijske podrške direktno za finansiranje budžetskih rashoda. Obim zajmova MMF-a, EU, EIB, Svetske banke i stranih vlada od izbijanja rata sredinom juna premašio je 7 dolara. Ukupno je obezbeđeno i najavljeno oko 30 milijardi dolara finansijske pomoći“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da su do trećine obezbeđenih sredstava bespovratni grantovi, ostalo su krediti sa niskim kamatama i kreditne garancije. Ovaj novac je glavni izvor pokrića deficita državnog budžeta, koji je nastao na pozadini ruske vojne agresije.

Narodna banka je pojasnila da će finansiranje odbrambenih i socijalnih izdataka, kao i ekonomska podrška i dalje kritično zavisiti od međunarodne pomoći i njenog blagovremenog prijema. Konkretno, za pokrivanje budžetskog deficita potrebno je 5 milijardi dolara mesečno.

Zamenica kanadskog premijera za finansije Kristija Frilend i ministarka finansija SAD Dženet Jelen ranije su potvrdile svoju rešenost da nastave da podržavaju Ukrajinu.