Slovačka će napustiti Rusku međunarodnu investicionu banku

Slovačka će napustiti Rusku međunarodnu investicionu banku

Slovačka će posle pola godine napustiti listu akcionara Ruske međunarodne investicione banke, posle Češke, prenosi „Interfaks-Ukrajina“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 29. jula dobilo zvanično obaveštenje da Republika Slovačka prestaje da bude akcionar banke od 29. januara 2023. godine.

Ključni vlasnik MIB-a je Rusija.

Udeo Slovačke u kreditnom portfoliju Međunarodnog monetarnog fonda na kraju 2021. godine iznosio je 6,8% (u Rusiji – 47,5%, u Češkoj – 8,8%).

Međunarodni monetarni fond je nadnacionalna međuvladina finansijska organizacija koju su 1970. godine osnovale zemlje članice Saveta za ekonomsku međusobnu pomoć.

Trenutno su članice banke Rusija, Mađarska, Bugarska, Vijetnam, Kuba, Mongolija, Rumunija, Slovačka i Češka. Osnovna delatnost finansijske institucije je kreditiranje investicionih projekata.

Dan ranije je saopšteno da je Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike predalo Rusiji note o istupanju te zemlje iz Međunarodne banke za ekonomsku saradnju (IBEC) i Međunarodne investicione banke (IBB), u kojoj je Rusija glavni glavni akcionar.