Honda će potrošiti preko milijardu dolara za nadogradnju fabrike u Ontariju

Honda će potrošiti preko milijardu dolara za nadogradnju fabrike u Ontariju

Kanadski proizvodni ogranak Honda Motor Co uložiće 1,09 milijardi dolara tokom šest godina da unapredi svoje fabrike u Ontariju dok se proizvođač automobila sprema da napravi svoj novi hibridni SUV za tržište Severne Amerike.

Investicija bi učinila ovaj objekat najvećom fabrikom u regionu za hibridni krosover CR-V 2023. i uključuje jednake grantove od 131,6 miliona kanadskih dolara od vlada Kanade i Ontarija, saopštila je u sredu Honda of Canada Mfg.

Hondina najava dolazi u trenutku kada su proizvođači automobila širom sveta izoštrili svoj fokus na proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila kao odgovor na rastuću potražnju.

Vlada premijera Džastina Trudoa vidi automobilski sektor kao ključni deo svojih napora da smanji nacionalni otisak ugljenika.

Bogata ključnim materijalima za proizvodnju baterija za električna vozila – uključujući litijum, grafit, kobalt i nikl – Kanada pokušava da pridobije proizvođače baterija da sačuvaju budućnost svog proizvodnog centra u Ontariju.

„Pozicioniramo Kanadu kao lidera u proizvodnji vozila sa niskom emisijom i nultom emisijom“, rekao je Trudeau u Hondinoj proizvodnoj fabrici u Ontariju.

Pokrajina je blizu američkih proizvođača automobila u Mičigenu i Ohaju, a General Motors Co, Ford Motor Co i Stellantis NV najavili su planove da tamo proizvode električna vozila.

Kako se kanadska ekonomija oporavlja od uticaja pandemije COVID-19, ona mora osigurati da „oporavak bude održiv i da stvara dobra radna mjesta“, rekao je Trudeau.

Honda je rekla da bi nadogradnja fabrike u Ontariju obezbedila hiljade radnih mesta u Kanadi.

Investicija bi takođe približila japanskog proizvođača automobila ispunjavanju svog cilja da do 2040. godine vozila na električnu energiju i gorivne ćelije čine 100% ukupne prodaje.

Počevši sa proizvodnjom 1986. godine, Honda iz Kanade Mfg ima kapacitet da proizvede više od 400.000 vozila i 190.000 motora godišnje.