Greška na Njujorškoj berzi dovodi do propasti trgovanja

Greška na Njujorškoj berzi dovodi do propasti trgovanja

NjUJORK – Greška na njujorškoj berzi sprečila je otvaranje aukcija za veliki broj akcija u utorak, što je dovelo do masovnih zaustavljanja trgovanja, konfuzije oko toga da li se nalozi ispunjavaju po tačnim cenama i trgovanja u više od 250 hartija od vrednosti je provaljeno, preneo je Rojters.

NISE, koja je u vlasništvu Intercontinental Ekchange Inc, saopštila je da je „sistemski problem“ sprečio otvaranje aukcija u podskupu njenih hartija od vrednosti. Akcije su počele da se trguju bez otvaranja, što je dovelo do pogrešnih cena za koje je berza rekla da će biti proglašene ništavnim.

Tabela koju je objavila berza pokazala je 251 pogođenu hartiju od vrednosti.

Greška – najnovija u nizu od „flash kraha“ 2010. – uticala je na akcije velikih kompanija uključujući EkkonMobil, 3M, Verizon, McDonald’s Corp, Vells Fargo i ValMart. Kompanije nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

„Ono što se čini da se dogodilo je tehnička greška u kojoj su svi moji nalozi za otvaranje na NISE automatski otkazani iako su neki od njih trebali biti ispunjeni“, rekao je Dennis Dick, trgovac u Triple D Tradingu.

„Sada su to ispravili, ali ovo će biti veliki nered za čišćenje.“

Američka komisija za hartije od vrednosti saopštila je da razmatra ovo pitanje.

Tačan trošak posledica kvara nije jasan, ali cena za brokere i trgovce na malo verovatno će biti u rasponu od osam cifara, kaže osoba u velikoj brokerskoj kući koja je govorila pod uslovom anonimnosti jer je stvar osetljiva .

„Očigledno je da je bilo mnogo akcija koje su imale velike probleme“, rekao je Joe Saluzzi, ko-menadžer trgovanja u Themis Trading u Četamu, Nju Džersi. „Malo je u neredu.“

Saluci je rekao da među trgovcima postoji „nulta tolerancija na neuspeh“ za propuste na ključnom otvaranju i zatvaranju trgovanja.

„Ovo je neuspeh, nema ga zaslađivanja“, rekao je Saluci. „Definitivno postoje ljudi koji danas gube novac koji nisu srećni.

Početni aukcijski gaf dolazi kada SEC razmatra da većinu maloprodajnih narudžbi akcija usmjeri putem aukcija, sa ciljem da se individualnim investitorima dobiju bolje cijene.

„Plan SEC-a da nas sve učini cool i zabavnim aukcijama potrošača ostavlja mnogo da se poželi“, rekao je Džejms Anđel, profesor finansija na Univerzitetu Džordžtaun.

„Aukcije su mnogo komplikovanije nego što izgleda. Mnogo stvari može poći naopako“, rekao je Angel, koji je pomogao u radu na procesu aukcije Nasdak Inc (NDAK.O).

Akcije na NISE trguju na svih 16 američkih berzi, koje koriste cene NISE.

Saluzzi je rekao da postojanje više berzi ne pomaže u ovakvoj situaciji, jer je jedino mesto za trgovinu nalogom za otvaranje akcija koje kotiraju na berzi u Njujorku sama ta berza.

NISE je jedina velika američka berza koja još uvek koristi trgovački pod, zajedno sa elektronskim trgovanjem, hibridni model za koji berza kaže da olakšava otkrivanje cena tokom otvaranja, zatvaranja tržišta i tokom perioda trgovinske neravnoteže ili nestabilnosti.

Tehničke greške na berzama mogu narušiti poverenje tržišta.

„Morao sam da izvršim nekoliko diskrecionih transakcija, ali sam odlučio da sačekam dodatnih 30 minuta nakon što je izgledalo da se stvari normalizuju da bih bio siguran da nema problema“, rekao je Set Hikl, menadžer portfelja derivata u Innovative Portfolios u Indijanapolisu, Indijana.

Da bi berze smatrale odgovornim za takve propuste, SEC je 2014. godine usvojila širok skup pravila o kontinuitetu poslovanja i oporavku od katastrofe pod nazivom usklađenost i integritet sistema regulacije (Reg SCI).

U martu 2018. NISE je bila prva berza kažnjena po Reg SCI. Kazna od 14 miliona dolara delimično se odnosi na skoro četvoročasovni prekid trgovanja u julu 2015. koji je bio rezultat lošeg uvođenja softvera.