Tabaković: NBS kao oslonac

Tabaković: NBS kao oslonac

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je za RTS da je NBS tokom prethodne godine veoma brzo dovela do toga da svi u Srbiji znaju da u njoj imaju siguran oslonac i podsetila da je tokom cele godine održavan kurs prema evru u rasponu 117,50 – 117,60.

Ona je istakla i da Srbija ima u deviznim rezervama 35,65 tona zlata koje garantuju sigurnost državi, ali i svima koji s državom žele da rade, kao i da su u najtežoj godini direktne strane investicije iznosile 2,9 milijardi evra.

Podseća da je Narodna banka na početku krize omogućila likvidnost i državi i privredi, ali i bankama kao prvo i poslednje utočište.

Kaže da su za treći moratorijum imali dovoljno vremena da s bankama dogovore da one procenjuju rizik, a da NBS regulatornim merama omogući grejs period od šest meseci, u kojem će se za svakog dužnika procenjivati koliko ima mogućnosti da nastavi s otplatom, zbog posledica koje su rezultat krize.

Jorgovanka Tabaković kaže da je NBS, za stabilan kurs, uložila milijardu i 450 miliona evra. Navodi i da javni dug iznosi 56,7 i 57,8 – „bezbedno ispod 60 procenata“.