Evrozona se suočava sa rastućim rizikom od recesije

Evrozona se suočava sa rastućim rizikom od recesije

Rizik od recesije u zoni evra raste, upozorili su u utorak ekonomisti anketirani Blumbergom, navodeći nestašicu prirodnog gasa, kao i inflaciju – koja je i dalje na rekordnom nivou – kao glavne faktore.

Verovatnoća recesije je navodno porasla na 45% sa 30% u prethodnom istraživanju i 20% pre pokretanja ruske vojne operacije u susednoj Ukrajini, što je dovelo do sankcija Moskvi, čime su smanjeni ruski energetski tokovi, uglavnom u Nemačku.

„Pretpostavljamo recesiju zasnovanu na već sprovedenom naftnom embargu i efektu viših cena inputa na industriju“, rekao je agenciji Erik-Jan van Harn, strateg Rabobanke.

„Nemačka ekonomija već usporava i trend je očigledno opadajući“, dodao je ekspert.

Rastući troškovi života širom Evrope uzimaju danak na preduzeća i potrošače, koji su tek počeli da se vraćaju na nivo potrošnje i proizvodnih kapaciteta pre pandemije. Istovremeno, smanjene isporuke ruskog prirodnog gasa predstavljaju pretnju zimskom snabdevanju energentima.

Analitičari i dalje vide da će inflacija u evrozoni dostići vrhunac u tekućem kvartalu. Prognoze inflacije su podignute na osnovu prethodne ankete, iako se i dalje očekuje da će rast cena usporiti na cilj Evropske centralne banke od 2% u 2024.

Evro-zona „verovatno će ući u blagu recesiju u drugoj polovini ove godine, ali to neće biti dovoljno za usporavanje potražnje da se inflacija vrati na cilj, ostavljajući ECB na putu postepenog povećanja kamatnih stopa“, rekli su ekonomisti predvođeni Džejmsom Rositerom iz TD Securities.