Evrozona bi mogla da doživi prvo povećanje kursa u poslednjih 11 godina

Evrozona bi mogla da doživi prvo povećanje kursa u poslednjih 11 godina

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak podići kamatne stope prvi put u 11 godina, a mediji navode da bi povećanje moglo biti veće nego što se ranije očekivalo.

Regulator već neko vreme signalizira povećanje od 25 baznih poena u julu i još jedno, veće, u septembru, ali je Rojters ranije ove nedelje izvestio da se takođe razgovara o povećanju za 50 baznih poena.

Prema Rojtersovim izvorima koji su učestvovali u diskusijama, odbor ECB će odlučiti o veličini povećanja na sastanku u četvrtak.

Izvori su takođe rekli da su neki guverneri ECB oprezni u pogledu povećanja stopa, jer bi to moglo da ugrozi ekonomski rast Evrope, izgled koji kreatori politike nastoje da izbegnu jer je evrozona već na ivici recesije.

Ipak, analitičari kažu da je pooštravanje neminovno nakon što je inflacija u evrozoni prošlog meseca dostigla 8,6 odsto i da se očekuje da će nastaviti da raste u bliskoj budućnosti, podstaknuto skokom cena goriva i hrane. Nedavni pad evra na najniži nivo od dve decenije u odnosu na dolar takođe doprinosi inflatornim pritiscima, čineći povećanje stope neizbežnim, predviđaju stručnjaci.