Belorusija objašnjava šta bi moglo da poremeti mirovni sporazum Rusije i Ukrajine

Belorusija objašnjava šta bi moglo da poremeti mirovni sporazum Rusije i Ukrajine

Predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da su Kijevu predstavljeni „prihvatljivi“ uslovi.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da će Ukrajina na kraju morati da kapitulira pred Rusijom ukoliko ne prihvati uslove koje je danas iznela Moskva. Borbe se vode od februara.

„Uveren sam da će se u bliskoj budućnosti ovaj sukob – ruska [vojna] operacija – završiti mirom“, rekao je Lukašenko u intervjuu za japanski TBS u četvrtak.

Zatim je izneo svoja razmišljanja o sporazumu za koji je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

„Sa najvećom sigurnošću znam da Putin nudi Zelenskom apsolutno prihvatljiv sporazum. I danas je moguće da Rusija i Ukrajina postignu sporazum, a Zelenski da ga potpiše.

Lukašenko je, međutim, tvrdio da će Zelenski, ako odbije sporazum, „posle nekog vremena morati da potpiše kapitulaciju“. On je dodao da „Rusija neće izgubiti ovaj rat“.

Ruski i ukrajinski pregovarači održali su nekoliko rundi razgovora u Belorusiji pre nego što su prešli na razgovore putem video veze. Nisu dali signal da su napravili bilo kakav prodor.

Ruske trupe su koristile belorusku teritoriju za napredovanje prema glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali Lukašenko je negirao da su njegovi vojnici učestvovali u kampanji. On je u četvrtak tvrdio da su najmanje dve balističke rakete lansirane iz Ukrajine u Belorusiju. „Ako Ukrajina nastavi sa eskalacijom prema Belorusiji, mi ćemo odgovoriti“, rekao je Lukašenko.

Rusija je započela ofanzivu u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa sa prestonicama u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.