Blumberg: Evropska komisija suspendovala kredit Ukrajini

Blumberg: Evropska komisija suspendovala kredit Ukrajini

Evropska komisija blokira zajam od 1,5 milijardi evra Ukrajini zbog zabrinutosti za njenu finansijsku pouzdanost, prenela je agencija Blumberg.

Reč je o kreditu Evropske investicione banke koji je ponuđen Kijevu, a koji je blokirao budžetski odsek Evropske komisije zbog zabrinutosti za finansijsku pouzdanost.

Evropska komisija garantuje zajmove EIB za operacije van EU sa rezervama koje obično iznose 9% ukupnog obima finansiranja.

Ali ovoga puta komisija želi da obezbedi rezerve od 70 odsto ukupnog iznosa, kao što je bio slučaj sa prethodnom ponudom od milijardu evra za Ukrajinu, rekli su zvaničnici.

Prema njihovim rečima, komisija postavlja zahtev u slučaju da zemlja ne može da vrati sredstva na tržišta.

Predstavnik komisije je naveo da EU treba da bude uverena u mogućnost pokrića gubitaka u slučaju neispunjavanja obaveza Ukrajine.

Evropska komisija traži alternativna rešenja koja se oslanjaju na to da zemlje članice EU ili EIB dele neke od dodatnih rizika povezanih sa ovim kreditima, dodao je zvaničnik.

Evropski parlament je dan ranije dao „zeleno svetlo” da se Ukrajini izdvoji milijarda evra makrofinansijske pomoći za podršku u vezi sa ratom.

Evropska komisija je saopštila da bi ova tranša trebalo da stigne do Ukrajine do kraja jula.