EU se približava graničnoj ceni ruske nafte od 60 dolara po barelu

EU se približava graničnoj ceni ruske nafte od 60 dolara po barelu

BRISEL – Evropska unija se približavala postavljanju gornje granice cene ruske nafte od 60 dolara po barelu — dugo očekivanom i složenom političkom i ekonomskom manevaru koji je osmišljen da zadrži ruske zalihe na globalnim tržištima, istovremeno suzbijući cene predsednika Vladimira Putina. sposobnost da finansira svoj rat u Ukrajini, prenosi AP.

Zemlje EU nastojale su da poguraju ograničenje preko ciljne linije nakon što je Poljska izdržala da dobije što nižu cifru, rekle su diplomate u četvrtak. „Još se čeka beli dim iz Varšave“, rekao je diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman jer su razgovori još uvek u toku.

Najnovija ponuda, koju su potvrdila 3 ​​diplomata EU, dolazi uoči roka za utvrđivanje cene nafte s popustom do ponedeljka, kada stupa na snagu evropski embargo na pomorsku rusku naftu i zabrana osiguranja transporta za te isporuke. Diplomate su se oglasile i pod uslovom anonimnosti jer pravni proces još uvek nije završen.

Cifra od 60 dolara bi značila ograničenje blizu trenutne cene ruske sirove nafte, koja je ove nedelje pala ispod 60 dolara po barelu, a trebalo bi da spreči iznenadni gubitak ruske nafte u svetu nakon novih zapadnih sankcija. To je veliki popust u odnosu na međunarodni referentni Brent, koji se u četvrtak trgovao po ceni od oko 88 dolara po barelu, ali bi mogao biti dovoljno visok da Moskva nastavi da prodaje čak i dok odbacuje ideju o ograničenju.

Kada konačan broj bude na mestu, rodiće se novi kartel kupaca – za koji se očekuje da će se sastojati od formalnih i neformalnih članova. Zapadni saveznici iz Grupe sedam industrijskih sila predvodili su napore u pogledu ograničenja cena i još uvek treba da odobre tu cifru.

Nafta je glavni stub finansijskih prihoda Kremlja i do sada je održavala rusku ekonomiju uprkos izvoznim zabranama, sankcijama i zamrzavanju imovine centralne banke koje je počelo februarskom invazijom. Rusija izvozi oko 5 miliona barela nafte dnevno.

Rizici neuspeha gornje granice cena su ogromni za globalno snabdevanje naftom. Ako ne uspe ili Rusija uzvrati zaustavljanjem izvoza nafte, cene energije širom sveta mogle bi da skoče u nebo. Putin je rekao da neće prodavati naftu pod ograničenjem cene i da će uzvratiti nacijama koje sprovode tu meru.

Američki i evropski potrošači mogli bi da osete posledice većeg porasta cena benzina, a ljudi u zemljama u razvoju mogli bi da se suoče sa većim nivoom nesigurnosti hrane.

Pošto EU i Velika Britanija zabranjuju osiguranje za isporuke ruske nafte, gornja granica cena omogućava kompanijama da osiguraju tankere koji idu u zemlje koje nisu članice EU sve dok je cena nafte na nivou ili ispod granice. Time bi se izbegao skok cena usled gubitka zaliha od drugog svetskog proizvođača nafte i stavio gornju granicu prihoda od nafte u Rusiji blizu sadašnjih nivoa.

Ministarstvo finansija je objavilo smernice koje treba da pomognu firmama i pomorskim osiguravačima da shvate kako da se pridržavaju gornje granice cena, rekavši da bi gornja granica cena mogla da varira u zavisnosti od tržišnih uslova.

Robin Bruks, glavni ekonomista Instituta za međunarodne finansije u Vašingtonu, rekao je da je ograničenje trebalo da se primeni ranije ove godine, kada se nafta kretala oko 120 dolara po barelu.

„Od tada su očigledno cene nafte pale i globalna recesija je prava stvar“, rekao je on. „Realnost je da je malo verovatno da će to biti obavezujuće s obzirom na to gde su cene nafte sada.

Kritičari mere ograničenja cena, uključujući bivšeg ministra finansija Stiva Mnučina, nazvali su plan „smešnim“.

Mnučin je rekao za CNBC tokom panela u novembru na samitu Instituta Milken za Bliski istok i Afriku da je ograničenje cene „ne samo da nije izvodljivo, već mislim da je to najsmešnija ideja koju sam ikada čuo“.

Rejčel Zimba, pomoćnik višeg saradnika u Centru za novu američku bezbednost, rekla je da, iako najgori scenario predviđa da Rusija prekine globalno snabdevanje svojom naftom, „Saudijci i Emirati bi povećali proizvodnju“.

„Rusija je jasno stavila do znanja da zemlje koje se pridržavaju ograničenja neće dobiti svoju naftu i to bi takođe moglo dovesti do smanjenja izvoza prirodnog gasa“, rekla je ona. „Ovo će biti zanimljivih nekoliko nedelja i nekoliko meseci.“