Indijska vlada „ne žuri“ sa srednjoročnim ciljem inflacije

Indijska vlada „ne žuri“ sa srednjoročnim ciljem inflacije

NjU DELHI, 21. septembra – Indijska vlada ne žuri da gura inflaciju – koja se sada kreće blizu 7 odsto i osmogodišnji maksimum – nazad na srednjoročni cilj centralne banke od 4 odsto, iz straha da bi agresivno povećanje kamatnih stopa moglo da naškodi ekonomski rast, rekla su dva izvora sa direktnim saznanjima o toj stvari.

Rastuće cene su spremne da po prvi put pokrenu zakonski obavezni izveštaj centralne banke vladi o odgovorima politike protiv inflacije, ali izvori kažu da bi vlada bila prijatna kada bi centralnoj banci trebalo dve godine ili čak duže da smanji inflaciju 4%.

Dodali su da je, nakon što je rezervna banka Indije povećala stopu od 140 baznih poena u protekla četiri meseca, na 5,4%, inflacija sada stala pod kontrolu i da se očekuje da će se vratiti ka vrhu svog ciljanog opsega od 6%. do kojih se moglo doći u roku od tri do šest meseci.

„Ne žurimo da inflaciju podignemo na 4%. Rast i inflacija moraju biti izbalansirani“, rekao je jedan od izvora, koji je zamolio da ne bude imenovan jer diskusije o tome nisu javne.

„Nju Delhi bi bio ugodan kada bi inflacija bila ispod 6% u narednih tri do šest meseci“, dodao je izvor. „Naša inflacija je pod kontrolom posebno nakon niza mera Vlade i IRB-a.

Indijsko ministarstvo finansija nije odmah odgovorilo na imejl i trenutnu poruku u kojoj se traži komentar.

Mnoge druge velike centralne banke koje su takođe zabrinute zbog inflacije agresivno su podizale stope, a očekuje se da će američki Fed u sredu povećati stope za najmanje 75 baznih poena.

Odbor za monetarnu politiku (MPC) IRB-a za ciljanje inflacije, osnovan 2016. godine, ima mandat da zadrži inflaciju u opsegu koji se proteže za 2 procentna poena sa svake strane od cilja od 4%.

Ako inflacija ostane ispod ili iznad granice tri kvartala za redom, IRB mora da prijavi vladu zašto nije uspela da postigne cilj, koje će korektivne mere preduzeti i procenjeni vremenski period za postizanje cilja.

Podaci o inflaciji za septembar, koji treba da budu objavljeni 12. oktobra, gotovo su izvesni da će zadržati rast potrošačkih cena u Indiji iznad 6% treći kvartal zaredom, što će pokrenuti zahtev za izveštavanjem.

Četiri godine monetarna politika IRB-a je zadržala popustljiv stav sa pristrasnošću rasta, ali je promenila kurs u maju, neposredno pre objavljivanja aprilskog „šokantnog” očitavanja inflacije u maloprodaji od 7,79%, što je bilo najviše u poslednjih osam godina, izazvano skok cena hrane.

Inflacija je od tada ostala visoka, što je izvršilo pritisak na centralnu banku da ponovo podigne kamatne stope na sledećem sastanku Komiteta za monetarnu politiku 30. septembra.

Vlada je preduzela niz drugih mera za borbu protiv inflacije, nametnuvši prošle nedelje ograničavanje izvoza pirinča nakon prethodnog ograničavanja izvoza pšenice i šećera, kako bi ohladila lokalne cene, dok je u maju smanjila poreze na benzin i dizel.

Međutim, kako ekonomski rast slabi, vlasti su postale zabrinute zbog koraka koji bi potkopali domaću tražnju.

Ekonomski rast Indije od aprila do juna od 13,5% bio je niži od prognoze IRB-a od 16,2% za taj period, ugrožavajući ukupnu projekciju rasta od 7,5% za celu godinu.

Prošle nedelje, globalna rejting agencija Fič smanjila je prognozu rasta Indije za 2022/23. na 7% sa 7,8%, pošto će povišena inflacija dovesti do strožih monetarnih uslova.

Fitch je rekao da očekuje da će stope monetarne politike Indije dostići vrhunac u bliskoj budućnosti i ostati na 6% do sledeće godine.

Drugi izvor upoznat sa ovim pitanjem rekao je da je zamah indijskog ekonomskog rasta u pravom smeru i da bi koraci koje su centralna banka i vlada već preduzeli trebalo da budu u stanju da obuzdaju inflaciju.

Indijska centralna banka saopštila je da će njene odluke o stopama biti kalibrisane, merene i okretne u zavisnosti od ekonomske dinamike, dok tržišta očekuju da bi mogla da podigne stope za 35 do 50 baznih poena kasnije ovog meseca.