Britanska ekonomija se smanjuje kako se nazire recesija

Britanska ekonomija se smanjuje kako se nazire recesija

Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva se smanjila u tri meseca do juna, pala je za 0,1 odsto jer je rastuća inflacija usporila potrošnju, pokazuju podaci koje je u petak otkrio Ured za nacionalnu statistiku.

Pad je bio manji od smanjenja od 0,3% koji su očekivali analitičari i usledio je nakon pada od 0,8% u prvom kvartalu 2022. Mesečne procene su otkrile da je taj BDP u junu pao za 0,6%, nakon povećanja od 0,4% u maju.

Najnoviji podaci ukazuju na rastuću slabost među sektorima privrede koji su okrenuti potrošačima, jer Britanci moraju da se nose sa inflacijom koja je dostigla 40-godišnji maksimum. Inflacija je u julu dostigla 9,4% i predviđa se da će nastaviti da raste do jeseni.

ONS je prijavio pad potrošnje domaćinstava od 0,2% u drugom kvartalu, nadoknađen pozitivnim doprinosom neto trgovine.

Banka Engleske upozorila je prošle nedelje da očekuje da će ekonomija Velike Britanije ući u najdužu recesiju kasnije ove godine od globalne finansijske krize 2008. godine. U međuvremenu, predviđa se da će inflacija u oktobru dostići vrhunac iznad 13%.

„Ekonomija UK se približava recesiji i najgore tek dolazi“, rekao je za Rojters Suren Tiru, ekonomski direktor Instituta ovlašćenih računovođa u Engleskoj i Velsu.