Dolar raste u odnosu na evro

Dolar raste u odnosu na evro

NjUJORK – Američki dolar je u sredu porastao u odnosu na evro, ali je njegov dobitak ograničen jer su trgovci oklevali da preduzmu velike poteze uoči ključne odluke Evropske centralne banke o politici u četvrtak.

Jedinstvena valuta je ojačala za oko 2% u poslednje tri trgovinske sesije zbog očekivanja da bi ECB mogla da ostvari veliko povećanje stope od 50 baznih poena, a Rojters izveštava da će se ključni ruski gasovod ponovo otvoriti na vreme nakon održavanja.

„Evro je juče poskočio zbog male mogućnosti da ECB razmotri povećanje od 50 baznih poena“, rekao je Džon Dojl, potpredsednik za poslovanje i trgovinu u Moneksu SAD.

„Mislim da su očekivanja od toga jutros malo oslabila, posebno kada se energetska kriza vratila u naslove.

Evropska unija je u sredu poručila državama članicama da smanje upotrebu gasa za 15 odsto do marta kao hitan korak nakon što je predsednik Vladimir Putin upozorio da bi ruske isporuke koje se šalju najvećim gasovodom u Evropu mogle dalje da budu smanjene, pa čak i prestale.

Oba događaja – sastanak ECB-a i ponovno otvaranje gasovoda Severni tok 1 nakon desetodnevnog gašenja – zakazana su za četvrtak, ostavljajući tržišta u nevolji.

„Naša očekivanja su da će ECB ovog meseca porasti samo za 25 baznih poena. Ali šansa za iznenađenje na gore održaće nestabilnost EUR/USD dok odluka ne bude objavljena“, rekao je Dojl.

Dolar je bio oko 0,52% niži u odnosu na evro na 1,01675 dolara.

Zajednička valuta nije našla malo olakšanja od pritiska prodaje nakon što je italijanski premijer Mario Dragi u sredu dobio zahtev za poverenje u Senatu gornjeg doma, ali su tri glavne koalicione stranke odbile da učestvuju u glasanju, što je efektivno torpedovalo njegovu administraciju.

U odnosu na korpu valuta, dolar je bio viši za 0,5% na 107,15, nedaleko od najvišeg nivoa u dve decenije od 109,29 koji je dostigao prošle nedelje.

Dolar je bio oko 0,1% niži u odnosu na jen na 138,29 jena. Očekuje se da će Banka Japana ostati pri svom golubijem stavu na sastanku u četvrtak. .

Sterling je oslabio u odnosu na dolar, pošto su podaci pokazali da je britanska inflacija porasla na najvišu stopu u poslednjih 40 godina, ali samo malo iznad prognoze. U odnosu na dolar, funta je bila 0,3% niža na 1,1961 dolara.

Kanadski dolar je pao za oko 0,2% u odnosu na američki dolar nakon što su podaci pokazali da je inflacija u Kanadi ponovo porasla u junu, iako je rast promašio prognoze.

U kriptovalutama, bitkoin je bio oko 1,67% viši na 23.795,2 dolara, što je ubrzalo svoj treći dan zaredom, pošto su se trgovci kladili da je nedavni napad slabosti koji je zahvatio tržište završen.