Dolar gubi snagu, evro raste

Dolar gubi snagu, evro raste

SINGAPUR – Američki dolar se povukao u sredu pošto je evro produžio prekonoćni skok na olakšanju da bi Evropa mogla da izbegne najgore strahove u vezi sa nestašicom energije i šanse da Evropska centralna banka da agresivniji kurs planinarenje.

Tokovi ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 će se ponovo pokrenuti na vreme u četvrtak nakon završetka planiranog održavanja, preneo je Rojters u utorak.

Evro je porastao za skoro 0,2% u ranoj azijskoj trgovini na 1,0239 dolara, nakon što je preko noći zabeležio najveći dnevni rast u mesecu od 0,75%.

U prilog raspoloženju bila je vest da ECB razmatra povećanje kamatnih stopa za 50 baznih poena većih od očekivanih na svom sastanku u četvrtak.

„Ako vidimo da se dotok ruskog gasa nastavi sutra, to će biti dobra vest za evro/dolar i u bliskoj budućnosti, evro bi mogao da dobije mali podsticaj i da se udalji dalje od pariteta“, rekla je Kerol Kong, valutni strateg u Komonveltu Bank of Australia.

„Ali i dalje sam zabrinut za evro/dolar, mislim da nedostaci i dalje postoje… potencijalni jastrebov stožer iz ECB-a možda neće moći da pruži trajnu podršku.

Evro je izgubio oko 2,3% od početka jula, a prošle nedelje je srušio paritet prvi put u dve decenije nakon usijane američke inflacije i strahovanja od oštrog ekonomskog pada u evrozoni.

Druge glavne valute su se na sličan način oporavile na pozadini slabljenja dolar, a kako centralne banke širom sveta postaju sve jastrebovitije u svojim naporima da ukrote rastuću inflaciju.

Povlačenje američke valute takođe se poklopilo sa smanjenim očekivanjima o povećanju stope od 100 baznih poena na reviziji politike Federalnih rezervi sledeće nedelje.

Aussie je bio stabilan na 0,69055 dolara, nakon porasta od 1,3% tokom dana tokom noći, takođe najveći u mesecu.

Zapisnici sa julskog sastanka o politici Rezervne banke Australije (RBA) održanog dan ranije pokazali su da centralna banka vidi potrebu za dodatnim pooštravanjem politike kako bi se obuzdala inflacija.

Ranije u sredu, guverner RRA Filip Lou je takođe sugerisao da bi stope mogle da se udvostruče u odnosu na sadašnje niske nivoe.

Sterling je takođe napredovao za 0,15% na 1,20145 dolara.

Guverner Banke Engleske Endru Bejli rekao je u utorak da će povećanje stope za 50 baznih poena biti „među opcijama na stolu“ na sledećem sastanku BoE.

Mera indeksa američkog dolara u odnosu na korpu ključnih valuta pala je za 0,08% na 106,58, što je daleko od vrhunca u dve decenije od 109,29 prošle nedelje.

Uoči sastanka Fed-a sledeće nedelje, tržišta određuju cene sa 23,2% šanse za povećanje stope od 100 baznih poena. , uz očekivanja da će jumbo porast stope popustiti nakon što su kreatori politike brzo polili hladnom vodom.

„Pošto tržišta nastavljaju da cene povećanja kamatnih stopa FOMC-a sa tržišta, mislim da će to umanjiti pritisak na američki dolar, ali ne mislim da će bilo kakva slabost dolara trajati dugo, samo s obzirom na pogoršanje izgleda globalnog rasta“, rekao je CBA. Kong.

Nasuprot tome, japanski jen je u sredu ujutru ostao izvan granica, a poslednji put se trgovao za 138,155 za dolar, pošto je Banka Japana izgleda odlučna da ostane pri svom golubijem stavu.

„Držati se svojih golubijih oružja dovešće do pooštravanja političkih kompromisa za BoJ. Najhitniji od njih je oštar pad JPI; koji je pao za neverovatnih 20-21% od septembarskog FOMC-a“, rekao je Višnu Varathan, šef ekonomije i strategije u Mizuho banci u Singapuru.

U kriptoverziji, Bitcoin je pao za oko 1,2% na 23.000 dolara, nakon što je poslednjih dana odskočio sa granice od 20.000 dolara.